Jovana Stojiljković u žiriju Sarajevo Film Festivala
Jovana Stojiljković, Foto: Promo

prestižna uloga

Jovana Stojiljković u žiriju Sarajevo Film Festivala

Ekskluzivne informacije objavljene sinoć u Beogradu

Objavljeno: 18:28h

Sinoć, u četvrtak, 20. juna u Beogradu, objavljene su ekskluzivne informacije o članovima žirija Takmičarskog programa – igrani film Sarajevo Film Festivala. Glumica iz Srbije Jovana Stojiljković jedna je od pet članova žirija za igrani film jubilarnog, 25. Sarajevo Film Festivala, koji će biti održan od 16. do 23. avgusta.

O dobitnicima nagrada Srce Sarajeva u Takmičarskom programu – igrani film odlučivaće žiri u sastavu: reditelj i scenarista Ruben Östlund (predsjednik žirija), direktor Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu Bero Beyer, direktorka za razvoj originalnih filmskih sadržaja i akvizicije u Netflix-u, Funa Maduka, Jovana Stojiljković i rediteljka Teona Strugar Mitevska.

„Počastvovana sam pozivom da na ovogodišnjem izdanju budem deo žirija, i u isto vreme osećam veliku odgovornost jer sam pre samo nekoliko godina učestvovala na festivalu kroz film, a sada sam deo žirija. Zahvalna sam na poverenju koje mi je ukazano, posebno što je reč o festivalu koji se iz godine u godinu uspešno razvija. Raduje me novo iskustvo u okviru Sarajevo Film Festivala na kome vlada dobra atmosfera koja mi se dopada, a radujem se i novim filmovima koje ću imati priliku da pogledam“, rekla je Jovana Stojiljković.

Na promociji festivala u Beogradu, organizovanom za domaće filmske stvaraoce i medije, prisutnima se obratio Jovan Marjanović, direktor CineLink Industry Days Sarajevo Film Festivala ističući značaj promocije u Beogradu i Srbiji, kao centralnom mestu po broju filmova, autora i profesionalaca iz filmske i TV industrije:

- „Za nas je izuzetno važno doći u Beograd i predstaviti predstojeće izdanje Sarajevo Film Festivala. Filmski i televizijski sektor u regionu je tržište koje funkcioniše sinhronizovano, i Sarajevo Film Festival svoju ulogu vidi centralnom u tom smislu, a Beograd kao jedno od najvažnijih mesta u regionu. Doći ovde i susresti se sa predstavnicima medija, partnerima, filmskim radnicima i autorima iz Srbije je od najvećeg značaja za vrlo bliske odnose koje Sarajevo Film Festival gaji, a nadamo se da će ih gajiti u budućnosti sa filmskom scenom u Srbiji“.

Povodom odluke da Jovana Stojiljković, glumica iz Srbije, bude deo ovogodišnjeg žirija, Jovan Marjanović je rekao:

- „Jovana je pre svega sjajna glumica i neko koga mi na Sarajevo Film Festivalu poznajemo preko njenih mnogobrojnih uloga. Bila je učesnica našeg Talents programa, mnogi njeni filmovi prikazivani su u Sarajevu, od kojih su neki bili razvijani i kroz naš CineLink program. Takođe, želimo da žiri Sarajevo Film Festivala predstavlja kako svetsku tako i regionalnu kinematografiju, da je sastavljen od profesionalaca različitih zanimanja unutar kinematografije, što doprinosi kvalitetu prosuđivanja o filmovima koji se prikazuju na festivalu. Upravo tako vidimo Jovaninu ulogu u tom sastavu - kao nekog ko će doprineti konverzaciji o tome šta je savremeni film u regionu danas“.

Broj turista koji posete Sarajevo za vreme Sarajevo Film Festivala se, prema rečima Nermina Muzura, predsednika Poverenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo, udvostruči. Imajući to u vidu, Turistička zajednica svesrdno podržava regionalnu promociju Sarajevo Film Festivala.

- „Sarajevo za vreme Festivala promeni svoj izgled i ritam. Pozivam vas da dođete, osetite poseban ritam grada, uživate u filmovima i programima Sarajevo Film Festivala i da budete među gotovo 80.000 zadovoljnih gostiju grada filma”, rekao je Nermin Muzur, predsednik Poverenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival održaće se pod pokroviteljstvom UNESCO-a. U pismu Audrey Azoulay, generalne direktorke Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) navedeno je kako festival deli vrednosti UNESCO-a „kao događaj posvećen promovisanju dijaloga i tolerancije putem umetnosti”.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #6: Glib (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.