Nagrada Vlada Divljan reditelju Mladenu Matičeviću
Mladen Matičević, Foto: Nebojša Mandić

priznanje

Nagrada Vlada Divljan reditelju Mladenu Matičeviću

Nagrada "Vlada Divljan", koju od prošle godine dodeljuju Opština Bečej i Gradsko pozorište Bečej, pripala je Mladenu Matičeviću, scenaristi i reditelju filma "Nebeska tema" o muzičaru čije ime nagrada nosi

Objavljeno:

Odluku je doneo žiri koji su činili: Momčilo Rajin, novinar i muzički kritičar (predsednik žirija), Zdenko Kolar, muzičar i član “Idola”, Dubravka Duca Marković, novinarka i urednica, Zoran Vulović, muzičar i muzički producent, Goran Vasović, frotmen benda “Eva Braun” iz Bečeja, i Zdravko Petrović, direktor Gradskog pozorišta Bečej.

Žiri je primetio da nema tog romana ili kinematografskog dela koje može jedan plodonosan i nadahnut život da spakuje u korice ma koliko debele knjige ili dugog filma i švima onima koji se poduhvate takvog zadatka, ostaje uteha da u najboljem slučaju mogu stvoriti pitku, prijemčivu i zanimljivu interpretaciju.

Kadrovi iz filma Nebeska tema
Kadrovi iz filma Nebeska tema foto: Espreso.co.rs / Printscreen

“Imajući to u vidu, Mladen Matičević nije ni dao sebi zadatak da konstruiše sopstvenu viziju, već je snimajući Vladine najbliže kolege i prijatelje, sklopio priču o životu čoveka, autora i umetnika kome se od malena divio. I ne samo on”, navedeno je u obrazloženju.

Žiri je ocenio da je Matičević pažljivo izbalansiranim i sofisticiranim postupkom uspeo da istakne sve bitne elemente koji tvore storiju o jednom od najvećih romantičara i džentlmena koju je domaća popularna muzika ikada imala.

“Vešto kombinujući dokumentarne i igrane segmente bez prenaglašavanja ili patosa, uspeo je da zaokruži priču o velikom čoveku, o ljubavi i prijateljstvu, o jednoj zemlji i vremenu koji su za nama. Dostojanstveno i emotivno... Baš onako kako to Vlada Divljan i zaslužuje”, istakao je žiri.

Laureatu Mladenu Matičeviću pripada novčana nagrada u iznosu od 50.000 dinara koju obezbeđuje opština Bečej i plaketa.

Nagrada je osnovana prošle godine kao izraz želje i nastojanja osnivača da se podrže stvaraoci upečatljivog autorskog izraza i jasno profilisanih poetika, i da se dodeljuje u gradu koji je Vlada Divljan voleo i rado posećivao.

Prošlogodišnji laureati bili Bojana Vunturišević i bend “Ničim izazvan”.

BONUS VIDEO: ANA VUČKOVIĆ DENČIĆ: Svet Jugoslavije je izgubljen i nepovratno u prošlosti (VIDEO)

(Espreso.co.rs / B92 / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.