NUKLEARNA FIZIČARKA IZ ČERNOBILJA NIJE POSTOJALA: Njena pojava u seriji nosi DUBOKU PORUKU
Emili Votson, Foto: Printskrin: Youtube/HBO

o čemu se radi?

NUKLEARNA FIZIČARKA IZ ČERNOBILJA NIJE POSTOJALA: Njena pojava u seriji nosi DUBOKU PORUKU

Ona je shvatila šta se dogodilo u Černobilju, pre nego što su vlasti uopšte odlučile da sumnjičavoj javnosti kažu istinu

Objavljeno:

Iako je poslednja, peta po redu, HBO serija "Černobilj" emitovana u ponedeljak u SAD, odnosno u utorak u Srbiji, utisci se još uvek nisu slegli, prenose beogradski mediji.

Ostvarenje, koje je za kratko vreme postalo najgledanije i najbolje ocenjeno od strane kritičara ali i običnih gledalaca, pružilo nam je novi uvid u najstrašniju nuklearnu katastrofu koja se dogodila 26. aprila 1986. u Černobilju.

foto: Printskrin: Youtube/HBO

Glumci su se potrudili da nam na najbolji način prenesu situaciju koja se dogodila kobne noći, kao i bitne momente, dane, nedelje i mesece nakon katastrofe, a tokom kojih su se trudili da spreče još veću tragediju. U seriji se pojavljuje i nuklearna fizičarka, koja u stvarnom životu nije postojala.

Ulana Khomiuk, koju u seriji igra Emili Votson, izmišljeni je lik. To smo saznali na kraju poslednje epizode, iako je ona tokom cele serije imala bitnu ulogu.

Kako je prikazano u seriji, Ulana je radila u beloruskom insitutu za nuklearnu energiju u Minsku.

Prvo smo se upoznali sa njenim likom kada detektuje povišene nivoe zračenja u svom rodnom gradu. Scenario je prihvatljiv, s obzirom na to da je u Belorusiji došlo do nekih od najviših nivoa kontaminacije nakon katastrofe.

Ona je shvatila šta se dogodilo u Černobilju, pre nego što su vlasti uopšte odlučile da sumnjičavoj javnosti kažu istinu.

Ulana počinje da istražuje šta je dovelo do eksplozije u realnom životu u nuklearnoj elektrani Černobilj u blizini Pripjata.

U seriji Khomiuk radi zajedno sa Valerijem Legasovim, kojeg glumi Džered Haris, hemičarem iz stvarnog života koji je bio glavni istraživač incidenta. Khomiuk upozorava Legasova na mogućnost eksplozije pare nakon početne eksplozije, efektivno sprečavajući drugu nuklearnu katastrofu.

Ali njena potraga za otkrivanjem činjenica o Černobilju možda nije bila neophodna - ili u potpunosti tačna.

- Nuklearni naučnici koji su istraživali uzroke nesreće bili su dobro svesni grešaka RBMK reaktora godinama pre nesreće - rekao je Adam Higinbotham, autor knjige "Ponoć u Černobilju".

Međutim, za Krejga Mazina, kreatora serije, stavljanje ženskog karaktera u središte istrage ima istorijski smisao.

Pa tako dok njene kolege glumci prikazuju prave ljude iz istorije, Ulanin lik je zapravo spajanje više ljudi.

"Fiktivni kompozitni karakter" je personifikacija čitave grupe naučnika koji su pokušali da otkriju šta se dogodilo kobne noći u Černobilju. To je potvrdio i HBO na svojoj internet stranici.

- Sovjetska nuklearna fizičarka Khomiuk je posvećena otkrivanju misterije koja je dovela do katastrofe u Černobilju. Njen karakter se zasniva na mnogim naučnicima koji su istraživali nesreću - piše na sajtu.

Koliko je važan njen lik otkrio je Mazin. On je rekao kako serija prikazuje koliko je teško bilo u Černobilju, jer mnoge žene nisu bile na pozicijama političke moći, ali je stvorio Ulanu kako bi prikazao stvarne žene koje su bile istaknute u medicinskim i naučnim oblastima u Sovjetskom Savezu.

- Vrlo malo žena je bilo u takvom sveukupnom političkom telu Sovjetskog Saveza. Ali jedna oblast u kojoj su Sovjeti bili progresivniji nego što smo mi bili, jeste u oblasti nauke i medicine, posebno medicine. Sovjetski Savez je imao prilično veliki procenat žena lekara - istakao je on.

On je takođe rekao kako je Sovjetski Savez izgubio toliko muškaraca tokom Drugog svetskog rata da su žene počele da popunjavaju pozicije na kojima do tada nisu bile.

foto: Printskrin: Youtube/HBO

- Ona predstavlja sve druge naučnike koji su došli i rizikovali su dosta da se bore protiv sistema - ne samo sistema vlasti, već i sistema nauke, koji je sam po sebi imao određeni patrijarhalni karakter i bio je veoma zainteresovan da se zaštiti od sopstvenih grešaka - istakao je Mazin.

Iako se njen karakter ne može pratiti u stvarnom životu, Khomiuk služi većoj svrsi kao moralni kompas publike. Čak i u poređenju sa Legasovim, jednim od heroja iz Černobilja, ona je lik koji je najviše posvećen otkrivanju istine među sovjetskim zvaničnicima željnim umanjivanja incidenta. U seriji je čak i uhapšena od strane KGB-a zato što je javno govorila o detaljima katastrofe.

O liku je govorila i glumica.

- Bila je mlada za vreme Drugog svetskog rata i odrasla je u najstrašnijim vremenima i zločinima protiv čovečnosti, svedočila je izvanrednim stvarima. Igrala sam je kao da je to bio odlučujući momenat u njenom životu, poziv koji je čekala - zaključila je glumica Emili Votson.

BONUS VIDEO:

SAVO JE TRAGAČ ZA BLAGOM: 35 godina prekopava brda i dolove, a ovaj pronalazak ga je naviše obradovao (FOTO, VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.