RUSIMA SE NE SVIĐA: Kritikuju seriju ČERNOBILJ i najavljuju snimanje svoje verzije
Scena iz serije, Foto: Profimedia

hladni rat II

RUSIMA SE NE SVIĐA: Kritikuju seriju ČERNOBILJ i najavljuju snimanje svoje verzije

Ruska verzija će biti zasnovana na pretpostavci da je CIA poslala agenta u Černobilj kako bi izvršio sabotažu

Objavljeno: 07.06.2019. 09:17h
  • 7

HBO-ova mini serija "Chernobyl" postala je globalni hit. Hvale je svi - kritičari, gledaoci, Ukrajinci koji su 26. aprila 1986. godine svedočili tragediji u državi koja je u to vreme bila deo SSSR-a, ali ne i Rusi koji su pokrenuli pravi mali rat protiv ove serije.

Naime, ruska televizijska mreža već je najavila da će snimati svoju verziju serije "Chernobyl" koja će biti zasnovana na pretpostavci da je CIA poslala agenta u Černobilj kako bi izvršio sabotažu.

Gorbačov u seriji
Gorbačov u seriji foto: Profimedia

The Moscow Times piše da su ruski mediji koji su usko povezani s Vladimirom Putinom kritikovali seriju "Chernobyl" koja je u Rusiji postala nacionalna senzacija, iako je dostupna samo putem interneta. Novinar najpopularnijih ruskih novina tvrdi da serija "Chernobyl" ne predstavlja događaje verodostojno te da karikira istinu. "Konkurenti koriste ovu seriju da okaljaju sliku Rusije kao nuklearne sile", rekao je.

Scena iz prve epizode
Scena iz prve epizode foto: Profimedia

Voditelj TV kanala Rossia 24 Stanislav Natanzon rekao je da seriji "Chernobyl" nedostaju jedino medvedi i harmonike. Optužio je autore serije da su lagali da ruske vlasti nisu htele da priznaju svoju grešku referirajući na članak Valerija Legasova u kojem je 1987. kritikovao upravljanje nuklearnom industrijom, a koji su tad objavile vodeće ruske novine. Međutim, voditelj nije istakao da urednici Komsomolskaye Pravde nisu hteli da objave taj članak kada ga je Legasov napisao te da je članak objavljen tek dve nedelje nakon što se ubio. "Činjenica da je američki, a ne ruski televizijski kanal ispričao priču o našim herojima izvor je sramote za medije naklonjene Kremlju", pišu ruski mediji.

Scena iz serije
Scena iz serije foto: Profimedia

Upravo to je razlog zbog koga će Rusi napraviti svoju televizijsku verziju ove priče koja će biti zasnovana na teorijama zavere. U isto vreme, u ostatku sveta serija "Chernobyl" dobija isključivo pohvale. Već je dobila epitet "jedne od najboljih serija u istoriji HBO-a", a o njenoj popularnosti govori i turistički bum u Černobilu koji je usledio nakon početka emitovanja ove serije.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #5: Ana Ćurčin (VIDEO)

(Espreso.rs / Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media