STIŽE JUŽNI VETAR 2: Predstavljamo pet filmova koji su dobili podršku Filmskog centra Srbije
Miloš Biković ponovo u poznatoj roli, Foto: Promo

u pripremi

STIŽE JUŽNI VETAR 2: Predstavljamo pet filmova koji su dobili podršku Filmskog centra Srbije

Na konkurs je prijavljeno 22 projekata

Objavljeno:

Nakon što su stigli rezultati, predstavljamo projekte koji su dobili podršku na konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova koji je raspisao Filmski centar Srbije. Komisiju u ovoj kategorji sačinjavali su: Mihailo Vukobratović (predsednik), Marko Novaković, Marjan Vujović, Goran Radovanović i Igor Perović. Na konkurs je prijavljeno 22 projekata, a odabrano je pet: „Senoviti Mediteran“ Ivana Jovića, „Peščana hronika“ Petra Ristovskog, „Izolacija“ Marka Backovića, „Mraz“ Pavla Vučkovića i „Južni vetar 2“ Miloša Avramovića... Zanimljiv je to odabir, u šta će vas, verujem, uveriti i tekst koji sledi... Pa, da krenemo...

SENOVITI MEDITERAN Scenario: Monja Jović Režija: Ivan Jović

Ivan Jović u izviđanju lokacija za Senoviti Mediteran
Ivan Jović u izviđanju lokacija za Senoviti Mediteran foto: Promo

O čemu se radi? Glavni junak „Senovitog Mediterana“ je Lazar Ostojić, ulični umetnik koji se, nakon niza godina koje je proveo na putu, obreo na malom mediteranskom ostrvu. U Lazaru sazreva želja za povratkom kući, ali se odlazak sa ostrva komplikuje zbog otežanog sporazumevanja sa tamošnjom administracijom. Lazar prikuplja dokumenataciju, a njegovi susreti sa službenicima koji procesuiraju slučaj postaju sve čudniji i čudniji. Njihovi zahtevi prelaze okvire administrativnog i zalaze u najintimnije delove Lazarevog života. To dugotrajno i mučno sakupljanje dokumentacije postepeno prerasta u preispitivanje smisla postojanja...

O autorskoj ekipi: U filmografji reditelja Ivana Jovića već se nalaze dva dugometražna filma: igrani „Isceljenje“ i dokumentarni „Zaveštanje“. Reditelj Ivan Jović i scenaristkinja Monja Jović okupili su na novom projektu ekipu profesionalaca koji dele istu estetiku i strast prema filmu. Ulogu Lazara će tumačiti Jovo Maksić, glumac koji je tumačio glavnu ulogu i filmu „Isceljenje“.

O projektu: Projekat „Senoviti Mediteran“ je podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za Sufinansiranje i razvoj projekata 2016. godine, a dobio je i podršku na konkursu za razvoj projekata Mreže kinematografija Jugoistočne Evrope (SEE CINEMA Network) kao i na konkursu za razvoj pojedinačnih projekata u oblasti audiovizuelnih umetnosti Кreativna Evropa (program MEDIA). Predviđeno je da film bude snimljen na Santoriniju.

PEŠČANA HRONIKA Scenario: Pavle Zelić Režija: Petar Ristovski

foto: Promo

O čemu se radi? Glavni junak „Peščane hronike“ je Stevan Ponorac, odbegli agent Službe državne bezbednosti koji se, zajedno sa svojim šestogodišnjim sinom Lazarom, a uoči NATO bombardovanja Srbije u martu 1999. godine, krišom doseljava u zgradu u jednom zabačenom bloku na Novom Beogradu. Nedugo po useljavanju u novi stan, Stevan u pesku otkriva misteriozni dnevnik iz 1948. godine. To uvlači i njega i njegovog sina u koloplet zastrašujućih događaja koji sežu duboko u prošlost Srbije i bivše Jugoslavije, u leglo zaboravljenih i zataškanih nacističkih i komunističkih zločina, čiji demoni provaljuju u sadašnjost, da novim generacijama naplate ono što su im stare učinile.

O autorskoj ekipi: Reditelj Petar Ristovski je prošle godine uspešno debitovao istorijskim spektaklom „Kralj Petar I“, koji je pogledalo preko 200.000 gledalaca. Roman „Peščana hronika“, objavljen 2013. godine u izdanju Lagune, a zavoleli su ga svi oni koji vole istorijsku prozu i horor književnost. Autor romana, Pavle Zelić, radio je i na scenariju za filmsku verziju „Peščane hronike“.

O projektu: U domaćoj kinematografiji, kao i u našoj kulturnoj javnosti, postoji nešto što možemo nazvati prećutna diskriminacija žanra. Stav autorske ekipe „Peščane hronike“ je da žanrovski pristup može izroditi esencijalne filmove kada ga primenjuju autori koji ga se ne stide. Žanr je prevashodno savršena odskočna daska za plasiranje gorućih tema i vitalnih sadržaja na narativno čist i kontekstualno direktan način, kako bi što sugestivnije komunicirali sa što brojnijom filmskom publikom širom sveta. „Peščana Hronika“ pruža jedinstvenu priliku da se ikonografski fascinantan, a nedovoljno filmski iskorišćen ambijent poput Novog Beograda vizuelno i stilski tretira kao autentična srpska gotika, post-socijalistički brutalistički ekspresionizam. Zaključak komisije FCS-a je da projekat „Peščana hronika“ ima kako značajan bioskopski, tako i ozbiljan festivalski potencijal.

IZOLACIJA Scenario: Marko Backović, Marko Jocić Režija: Marko Backović

Izolacija
Izolacija foto: Promo

O čemu se radi? Glavni junak „Izolacije“ je Jovan, biolog koji dobija posao nadgledanja životinja i održavanja opreme u istraživačkoj stanici koja se nalazi duboko u nenaseljenoj šumi. On će morati da provede par nedelja u potpunoj izolaciji. Kada bude shvatio da nije sam u šumi, strah, sumnja i paranoja počeće da truju tu idiličnu atmosferu. „Izolacija“ se bavi otuđenjem, ali ne kao što nam na prvi pogled izgleda, otuđenjem čoveka od civilizacije, već onog unutrašnjeg, moralnog otuđenja.

O autorskoj ekipi: Marko Backović i Marko Jocić već su sarađivali na „Taksi bluzu“, hit komediji koju je pogledalo preko 250.000 gledalaca. Njih dvojica su napisala scenario za psihološki triler „Izolacija“, a obojica imaju već bogato iskustvo sa žanrovski orijentisanim projektima. Jocić je u svojstvu producenta radio na filmovima „Zona mrtvih“, „Mamula“, „Procep“... Pored toga što je napisao scenario za „Taksi bluz“, Backović je autor ideje za film „Mamula“, i scenarista/reditelj niza žanrovski određenih kratkometražnih filmova („Ukronija“, „Noćna linija“...)

O projektu: Komisija FCS-a je u svom obrazloženju istakla da ovaj „vešto napisani scenario predstavlja odličnu kombinaciju žanrova koji od drame sa elementima horora, dobija potpuno neočekivani trilerski rasplet događaja“. Projekat korespondira sa duhom vremena u kojem se nalazimo i sadrži potencijal blizak i domaćem i međunarodnom kulturnom prostoru. Projekat „Izolacija“ je dobio podršku Filmskog centra Srbije na konkursu za razvoj scenarija 2017. godine.

MRAZ Scenario: Pavle Vučković Režija: Pavle Vučković

foto: Promo

O čemu se radi? „Mraz“ je priča o mladoj policijskoj inspektorki Mirjani koja po zadatku odlazi u malo selo u Istočnoj Srbiji da istraži slučaj nestale devojke Adele, studentkinje arheologije iz Beograda. Prateći tragove, Mirjana polako uviđa da je Adela u Topolicima otkrila tajnu koja se čuva još iz paganskih vremena. Mirjanina policijska istraga postaje njeno psihološko putovanje iz racionalnog sveta u daleku, mističnu prošlost, i suočavanje sa sopstvenim stahovima i potisnutim osećanjima. Da bi konačno rešila slučaj Mirjana mora da spozna samu sebe, svoju dubinsku prirodu: seksualnu i psihološku.

O autorskoj ekipi: Reditelj/scenarista Pavle Vučković je za svoje kratke filmove nagađen dva puta u selekciji „Cinefondation“, na Filmskom festivalu u Kanu, 2003. i 2007. godine. Njegov kratki film „Beži zeko, beži“ deo je stalne kolekcije Muzeja moderne umetnosti u Njujorku. Njegov dugometražni prvenac „Panama“ premijenro je prikazan u Kanu 2015. godine.

O projektu: Кomisija konstantuje da je „Mraz“ zamišljen kao mračna, poetska bajka, mešavina trilera, fantazije i horora. Zahvaljujući izgrađenom postupku, žanrovska forma poprima snagu snažnog autorskog stava, gde iracionalno postaje saznajno, a fantzmagorično postaje realno. Uvidom u likovno bogat vizuelni materijal, nastao sredstvima za razvoj projekta dobijenim od strane FCS-a i Кreativne Evrope (program MEDIA), komisija je uverena da je reč o projektu koji na najbolji način povezuje individualno i univerzalno, lokalno i globalno, kako na planu filmskog jezika i naracije, tako i na tematskom i idejno-sadržinskom planu i poseduje ozbiljan festivalski potencijal. Projekat je dobio i pomoć Eurimaža razvoj.

JUŽNI VETAR 2 Scenario: Miloš Avramović i Petar Mihajlović Režija: Miloš Avramović

Na snimanju filma
Na snimanju filma foto: Promo

O čemu se radi? „Južni vetar 2“ donosi nastavak priče o Petru Marašu i njegovoj porodici, kako onoj sa kojom je u krvnom srodstvu tako i onoj koju je stekao baveći se kriminalom. Nakon što Marašev brat Nenad i njegov ulični otac Car nestanu negde u Bugarskoj, Maraš preko policijskih veza uspeva da „privremeno“ izađe iz Zabele u kojoj je služio višegodišnju zatvorsku kaznu i zajedno sa Baćom, svojim najvernijim prijateljem, krene u potragu za njima. Sledeći tragove na koje nailaze, njih dvojica upadaju u niz nevolja postepeno se približavajući svom cilju.

O autorskoj ekipi: Projekat „Južni vetar 2“ Prema scenariju Petra Mihajlovića i Miloša Avramovića, a u režiji Miloša Avramovića, donosi nastavak repertoarski izuzetno uspešnog filma „Južni vetar“ koji je, uz „Zonu Zamfirovu“, najgledaniji srpski film u ovom milenijumu. Autorska i glumačka ekipa predvođena Milošem Bikovićem, glumcem koji svoju uspešnu filmsku karijeru paralelno gradi u Srbiji i Rusiji, pojačana je novim, prepoznatljivim, kako domaćim tako i inostranim, imenima što, u neku ruku, predstavlja garant uspeha budućeg filma.

O projektu: Projekat „Južni vetar 2“ ne predstavlja samo nastavak filma „Južni vetar“ već u postojeću, brižljivo građenu priču uvodi potpuno nove elemente i u značajnoj meri izmešta radnju iz urbane sredine u prirodu (te će mu se i žanrovski, uz triler i kriminalistički, pridodati i odrednice road movie i film potere). Na osnovu više nego izuzetnog repertoarskog uspeha prvog dela filma, kvaliteta scenarija i već obezbeđenog značajnog dela budžeta za nastavak, članovi komisije odabrali su ovaj projekat među one koji zavređuju podršku FCS-a.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #5: Ana Ćurčin (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Đorđe Bajić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.