Verner Hercog dobio Nagradu za životno delo Evropske filmske akademije
Verner Hercog, Foto: Profimedia

legenda

Verner Hercog dobio Nagradu za životno delo Evropske filmske akademije

Producirao, napisao i režirao je više od sedamdeset filmova, među kojima i čitav niz međunarodno priznatih dokumentaraca

Objavljeno:

Na predstojećim, 32. Evropskim filmskim nagradama koje tradicionalno organizuje Evropska filmska akademija (Berlin, 7. decembra), nemački rediteljski velikan Verner Hercog primiće Nagradu za životno delo.

Hercog, rođen 1942. u Minhenu, odrastao je u zabačenoj dolini u bavarskim planinama. Do jedanaeste godine nije ni znao za postojanje bioskopa. U uzrastu od petnaest godina započeo je svoje prve filmske projekte, a budući da niko nije hteo da ih finansira, pred kraj srednje škole radio je noćnu smenu kao zavarivač u fabrici čelika. Svoj prvi telefonski poziv uputio je kad je imao sedamnaest godina, dok je prvi film završio dve godine kasnije. Studirao je istoriju i književnost, ali je fakultet napustio zbog filmske umetnosti.

Od tada je Verner Hercog producirao, napisao i režirao više od sedamdeset filmova (“Aguirre, Wrath of God”, “Nosferatu the Vampyre”, “Fitzcarraldo”, “Lessons of Darkness”…), među kojima i čitav niz međunarodno priznatih dokumentaraca: “Little Dieter Needs to Fly” / “Mali Dieter želi da leti” (1998), “My Best Fiend” / “Moj najdraži neprijatelj” (1999), “Grizzly Man” (2005), “Susreti na kraju sveta” / “Encounters at the End of the World” (2007), “Pećina zaboravljenih snova” / “Cave of Forgotten Dreams” (2010), “Ko bi rekao: Fantazije umreženog sveta” / “Lo and Behold: Reveries of the Connected World” (2016)…

Hercog je osvojio više od pedeset nagrada uz jednu oskarovsku nominaciju (“Susreti na kraju sveta”), objavivši i više od dvanaest knjiga proze. Okušao se i u režiranju opera, a osnovao je i vlastitu filmsku školu – Werner Herzog’s Rogue Film School. Jedna od kruna jedne veličanstvene filmske karijere, Hercogu kao počasnom gostu EFA-a, dogodiće se 7. decembra u Berlinu.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #5: Ana Ćurčin (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Dokumentarni.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.