ANTOLOGIJSKI FILMOVI U KOJIMA JE GLUMILA DUŠICA ŽEGARAC: Od klasika Crnog talasa do T.T. Sindroma
Dušica Žegarac, Foto: Printscreen

prisećamo se

ANTOLOGIJSKI FILMOVI U KOJIMA JE GLUMILA DUŠICA ŽEGARAC: Od klasika Crnog talasa do T.T. Sindroma

Uglavnom se isticala tzv. "karakternim ulogama" i dobijala je vredne nagrade za svoj rad

Objavljeno: 13:23h

Karijera glumice Dušice Žegarac trajala je nekoliko decenija. Od zlatnih godina jugoslovenske kinematografije do početka dvehiljaditih, aktivno se bavila filmskom glumom i nastupila u desetinama filmova, od kojih su mnogi postali klasici sedme umetnosti, ili komercijalni naslovi koji su izdržali test vremena. Uglavnom se isticala tzv. "karakternim ulogama" i dobijala je vredne nagrade za svoj rad, a njena filmografija je praktično istorija jugoslovenskog i srpskog filma.

Ovom prilikom izdvajamo nekoliko antologijskih dela domaćeg filma, u kojima je glumila Dušica Žegarac.

BUĐENJE PACOVA

Legendarni film Živojina Pavlovića iz 1967. smatra se jednim od najznačajnijih ostvarenja Crnog talasa, po kome je domaći film u to vreme bio značajan i prepoznatljiv u svetu. Dušica Žegarac u roli fatalne komšinice igrala je glavnu žensku ulogu i već pri samom početku karijere se upisala u najsvetlije strane jugoslovenskog filma.

OKUPACIJA U 26 SLIKA

Film koji je Lordana Zafranovića upisao u istoriju ovdašnje kinematografije, prati trojicu mladića - Hrvata, Jevreja i Italijana - u posleratnom Dubrovniku. Sve se menja kada grad okupiraju nacisti...

POSEBAN TRETMAN

Film Gorana Paskaljevića o klinici za prinudno lečenje alkoholičara svojevremeno je doneo mnošto nagrada njegovim akterima, među kojima se naročito izdvaja nagrada u Kanu za sporednu ulogu Milene Dravić. U ovom ostvarenju Dušica Žegarac igrala je alkoholičarku Jelenu, i za tu ulogu dobila je Zlatnu arenu u Puli.

VARIOLA VERA

Klaustrofobični i napeti film o slučaju teške epidemije i karantina u Kliničkom centru, jedan je od najboljih filmova iz bogate karijere reditelja Gorana Markovića. Dušica Žegarac ovde se pojavljuje u ulozi doktorke Marković.

DEČKO KOJI OBEĆAVA

U potonjim godinama je ovaj film bio i predmet anegdota jer se glavni junak zove Slobodan Milošević. No ovo delo je ostalo poznato pre svega po prikazu buntovne novotalasne muzičke scene i učešću nekih od muzičara tog vremena u filmu. I naravno po roli Aleksandra Berčeka. Njegovu majku u ovom filmu tumačila je upravo Dušica Žegarac.

T.T. SINDROM

Jedan od prvih filmova reditelja Dejana Zečevića bio je i jedan od retkih čistih žanrovskih horora u domaćoj kinematografiji, te je bio osveženje kada se pojavio u bioskopima ranih dvehiljaditih. Nakon 42 godine od svoje prve filme uloge, Dušica Žegarac je ovde odigrala jednu od svojih poslednjih filmskih rola.

BONUS VIDEO: Game of Thrones: Redakcijska diskusija (duži video)

(Espreso.co.rs / Nikola Marković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.