ZAJEDNIČKI PODUHVAT ČETIRI EX-YU ZEMLJE: Počelo snimanje filma JAHAČI
Sa snimanja filma, Foto: FCS promo

AKCIJA

ZAJEDNIČKI PODUHVAT ČETIRI EX-YU ZEMLJE: Počelo snimanje filma JAHAČI

U pitanju je road-movie, priča o dvojici seoskih mladića koji, inspirisani filmom Goli u sedlu, prepravljaju svoje Tomose i kreću na put

Objavljeno: 22.05.2019. 10:23h

U nedelju, 20. maja, je u Hrvatskoj počelo snimanje filma „Jahači“ (originalni naslov: Jezdeca), debitantskog ostvarenja reditelja Dominika Menceja, a prema scenariju Borisa Grgurovića. Reč je o koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

U pitanju je road-movie, priča o dvojici seoskih mladića koji, inspirisani filmom Goli u sedlu, prepravljaju svoje Tomose i kreću na put - Anton u nadi da će zadiviti devojku u koju je zaljubljen, a Tomaž u potrazi za odgovorima na svoje religijske vizije.

Glavne uloge u filmu tumače mlade glumačke zvezde iz Slovenije - Timon Šturbej, koji se proslavio prošlogodišnjim filmom „Posledice“ (2018, TIFF) i Petja Labovič, kao i naš proslavljeni glumac Nikola Kojo, kome je poverena uloga bajkera Petera, koji predstavlja neku vrstu mentorske, očinske figure.

 

 

Projekat se realizuje u koprodukciji kompanija Staragara (Slovenija), Antitalent (Hrvatska), Sense Production (Srbija) i Novi Film (BiH), a podržan je od strane Slovenskog filmskog centra, studija VIBA Film, Radio-televizije Slovenije, Filmskog centra Srbije i Fondacije za kinematografiju Sarajeva. Razvoj projekta podržan je od strane programa Kreativna Evropa MEDIA i RE-ACT.

Pored pisca scenarija Borisa Grgurovića, među umetničkim saradnicima su i snimatelj zvuka Ivan Antić i masker Tatjana Lipanović.

Projekat je razvijan kroz prvo izdanje internacionalnog programa Gete Instituta - First Films First, koji vode Stefan Arsenijević i Vanja Kovačević, a mentor na razvoju scenarija bio je Srđan Koljević.

 

BONUS VIDEO: Game of Thrones: Redakcijska diskusija (duži video)

(Espreso.rs)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media