UMRLA DORIS DEJ: Legenda Holivuda nas je napustila u 97. godini
Doris Dej, Foto: Profimedia

r.i.p.

UMRLA DORIS DEJ: Legenda Holivuda nas je napustila u 97. godini

Bila je poznata po uspešnim mjuziklima, ali i kao aktivistkinja za zaštitu životinja

Objavljeno:

Doris Dej, glumica, pevačica i aktivistkinja, umrla je u 97. godini, potvrdila je Doris Day Animal Foundation, javlja AP.

Filmsku karijeru započela je 1948. godine sa filmom "Romance on the High Seas" koji joj je obezbedio uspeh sledećih 20 godina. Igrala je u nebrojeno mnogo romantičnih komedija, mjuzikala, komedija i drama.

Alfred Hičkok ju je tražio za svoj film "The Man Who Knew to Much"u kojem je igrala pored popularnog Džejmsa Stjuarta. Film je doživeo veliki uspeh i zaradu. Ali njene najgledanije i najobožavanije uloge su romantične komedije u kojima je briljirala ranih šezdesetih godina prošlog veka.

Doris Dej je snimila filmove u kojima su joj partneri bili neki od najpoželjnijih glumaca zlatnog Holivuda, Klerkom Gejblom, Keri Grantom, Dejvidom Nivenom i Rodom Tejlorom. Najveći uspeh je pak doživela u filmovima u kojima je igrala sa neodoljivim Rok Hadsonom u dva čuvena ostvarenja "Pillow talk" i "Move over Darling!"

Nakon velikog uspeha u filmskoj karijeri, Doris Dej je odlučila da se oproba i na televiziji. Dobila je svoj šou pod nazivom "The Doris Day Show" koji se uspešno prikazivao širom Amerike od 1968 - 1973. godine.

Poznata je kao najveća zvezda 60-tih i američka miljenica. Dobila je nagradu za životno delo Gremi, kao i Oskara za glavnu žensku ulogu i nagradu za životno delo "Golden Globe".

Od Džordža Buša 2011. godine, dobila je "Medalju slobode".

BONUS VIDEO: ANA ĆURČIN: Živimo u vremenu gde se ljudi osećaju sami (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Guardian / Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.