Srpski dokumentarac WONGAR na najznačajnijem festivalu u Severnoj Americi
Kadar iz filma, Foto: FCS promo

uspeh

Srpski dokumentarac WONGAR na najznačajnijem festivalu u Severnoj Americi

Wongar Andrijane Stojković na Hot Docs festivalu u Kanadi

Objavljeno:

Nagrađivani srpski dokumentarac Wongar rediteljke Andrijane Stojković biće premijerno prikazan na severnoameričkom kontinentu na najznačajnijem festivalu u ovom delu sveta, Hot Docs – Canadian International Documentary Festival-u. Ovo je najveći festival, konferencija i market posvećen dokumentarnom filmu u Severnoj Americi, koji se održava od 25. aprila i traje do 5. maja u Torontu.

Wongar se prikazuje 3. i 4. maja, kao deo izuzetno popularnog programa World Showcase koji traga za najboljim filmovima iz celog sveta. Takmičiće se za nagradu za najbolji srednjemetražni dokumentarni film, kao i za nagradu publike.

Reč je o filmu koji prati australijskog pisca srpskog porekla, Vongara, koji živi povučen život u predgrađu Melburna, brinući se o svojih 6 dingoa. Njegov najnoviji roman će uskoro biti objavljen ali u isto vrijeme njegov dugogodišnji pratilac, dingo Timi, je bolestan. Veterinari sugerišu Vongaru da uspava psa ali se on snažno suprotstavlja. Vongar veruje da može da pronađe pomoć za Timija na drugim mestima: uranja duboko u svoje sećanje u pokušaju da prizove duhove iz predanja Aboridžina.

Film Wongar imao je nacionalnu premijeru prošle godine na 65. Martovskom festivalu, a internacionalnu iste godine na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) u okviru Takmičarske selekcije za srednjemetražne dokumentarne filmove. Dobitnik je GRAND PRIX-a za Najbolji dokumentarni film – 65. Martovskog festivala i Specijalnog priznanja – 14e L'Europe autour de l'Europe (Francuska).

Andrijana Stojković
Andrijana Stojković foto: FCS promo

Andrijana Stojković o filmu kaže sledeće:

- „Australija me je oduvek fascinirala. Opčinjavala su me njena prostranstva. Nadala sam o tome da se preselim i živim u Australiji, daleko od Evrope i stalnih oružanih sukoba koji su potresali moju zemlju. Posebno su me zanimala činjenica da u nijednom od 600 aboridžinskih dijalekata ne postoji reč za rat. Među knjigama o Australiji koje sam čitala naišla sam na zbirku kratkih priča koje je napisao neki B. Wongar. Bila sam šokirana kad sam otkrila da je on moj zemljak i da mu je ime bilo Sreten Božić. Moje veliko interesovanje za Vongara „rodilo“ je ideju da bi dokumentarac o njemu pružio priliku da zabeležim velike oblasti iskustva. Mnogo toga se može naučiti iz života u kojem se Australija susreće sa Srbijom, iz toga da se muškarac bele kože posvećuje ženi različite kulture i boje kože, da u 21. vek stiže mudrost stara više od 60.000 godina. Vongarov kompleksni multikulturalni susreti ulaze oblasti o kojima je neophodno još mnogo promišljanja.“

Pored rediteljke Andrijane Stojković, koja je i montažerka, u ekipi filma su i snimatelj iz Portugalije João Ribeiro (Žoao Ribejro), zatim snimatelj zvuka Ben Travers (iz Australije), montažer M.Cem Öztüfekçi (M. Džem Oztufekči) iz Turske. Kompozitor originalne muzike je Vladimir Kolarić (grupe: Veliki Prezir, Škrtice), dizajner zvuka Aleksandar Protić, a izvršni producent Jelena Stanković. Producent filma je Miroslav Mogorović (Art&Popcorn), a koproducenti: Jelena Stanković i Andrijana Stojković (All Inclusive Films).

Kadar iz filma
Kadar iz filma foto: FCS promo

B. Vongar je rođen Trešnjevici 1932. godine kao Sreten Božić. U Austaliju stiže 1960. posle kraćeg boravka u Parizu. Njegovi romani, kratke priče i drame govore o životu australijskih Aboridžina u drugoj polovini XX veka, nevoljama kroz koje su prolazili i koje su gotovo potpuno uništile njihov tradicionalni način života.

Ono što izdvaja priču o B. Vongaru od mnogobrojnih priča o usamljenim glasovima koji govore o represiji i nepravdama počinjenim nad Aboridžinima je činjenica da je on beo i da je u Australiju došao iz potpuno druge kulture. Došao je iz male evropske zemlje, iz Srbije. Vongar je prepoznao patnju naroda čiji jezik nije razumeo, čija je kultura potpuno drugačija od njegove i prihvatio njihovu sudbinu kao svoju. Zbog toga je priča o životu i delu B.Wongara vredna da se ka njoj okrene svetlo i da se prikaže u svoj svojoj lepoti i tragediji.

Andrijana Stojković je diplomirala na Katedri za filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na Fakultetu dramskih umetnosti radi kao docent.

Autor je 7 kratkih igranih i 8 kratkih dokumentarnih filmova; jednog srednjemetražnog, jednog dugometražnog dokumentarna filma i jednog dugometražnog igranog filma. Njeni filmovi su učestvovali i bili nagrađivani na međunarodnim filmskim festivalima kao što su IDFA, HotDocs, Rotterdam IFF, FidMarseille IFF, Raindance IFF, Sofia IFF, Havana IFF i dr. Osnivač je producentske kuće ALL INCLUSIVE FILMS, i jedan od osnivača Udruženja za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture FILMKULTURA.

BONUS VIDEO: DUŠAN PETROVIĆ: Na brisanom prostoru između žanrova, ideologija, i uhodanih formi (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.