FILM O RATKU MLADIĆU NA BELDOCSU: U programu LAVIRINTI PRAVDE pet dokumentaraca i tri javne diskusije
Ratko Mladić i žrtve zločina, Foto: Espreso.co.rs / ICTY / Sandpaper

najava

FILM O RATKU MLADIĆU NA BELDOCSU: U programu LAVIRINTI PRAVDE pet dokumentaraca i tri javne diskusije

Debatni program je način da se efekat dokumentarnog filma osnaži, znanje produbi i proširi, a publika motiviše i ohrabri na akciju

Objavljeno:

U okviru 12. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, od 8. do 15. maja, biće održan program “Lavirinti pravde” posvećen globalnim izazovima prava i pravosuđa. Pet dokumentaraca publici pruža priliku da se upozna sa najnovijim vizuelnim istraživanjima stvarnosti našeg složenog i uzburkanog sveta, u kojem je uspostavljanje vladavine prava od suštinskog značaja za postizanje trajnog mira nakon sukoba, za efikasnu zaštitu ljudskih prava i za održivi ekonomski napredak i razvoj.

U ovom programu biće prikazani “Suđenje Ratku Mladiću” o procesu vođenom protiv srpskog generala Ratka Mladića u Hagu, “Nek mi je Bog u pomoći” o radu briselske istražne sudije Eh Gruvez, “RBG” o sudiji Vrhovnog suda SAD-a Rut Bejder Ginsberg (85), “Proces – Država Rusija protiv Olega Sencova” o suđenju Olegu Sencovu i pokušaje njegove porodice, prijatelja i advokata da ga spasu, i “Proces” koji arhivskim snimcima rekonstruiše jedno od prvih montiranih suđenja koje je osmislio Staljin.

Serija razgovora i panel diskusija koji će pratiti projekcije osmišljena je kao kritički prostor za ispitivanje višestrukih i složenih verzija stvarnosti i za uspostavljanje informativne platforme za preduzimanje akcije u borbi za efikasan pravosudni sistem i zdravo građansko društvo. Podršku ovom programu Beldocs-a je pružila Fondacija Hajnrih Bel, Beograd, koja svojim aktivnostima nastoji da doprinese jačanju civilnog društva, negovanju dijaloga između zemalja u regionu i EU, poštovanju i zaštiti ljudskih prava, kao i da podrži politike zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Posle projekcije filma “Nek mi je Bog u pomoći”, 10. maja od 17 sati u DKC-u, koreditelj Iv Inan razgovaraće s publikom, Askold Kurov reditelj filma “Proces – Država Rusija protiv Olega Sencova” 12. maja od 17 sati u istom prostoru srešće se s publikom, dok će Robert Miler i Henri Singer, reditelji filma “Suđenje Ratku Mladiću”, s publikom razgovarati 9. maja od 18 satu u Velikoj Sali Doma omladine Beograda. Njih dvojica biće učesnici i panel dikusije na temu “Sudska pravda: između žrtava i počinioca” koja će biti održana 10. maja od 11 sati u tribinskoj sali Kolarčeve zadužbine. Na toj diskusiji govoriće i glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, Piter Mekloski, sada u penziji, kao i glavni advokat Mladićeve odbrane - Branko Lukić.

U maloj sali Kolarčevog univerziteta, 13. maja od 11 sati biće održana panel diskusija “Pravda u rukama žena: rodna perspektiva pravničke profesije u Srbiji”, na kojoj će, između ostalih govoriti Vida Petrović Škero, bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije, i prof. dr Jelena Jerinić, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu. Tog dana od 12.30 u istom prostoru biće održana i panel diskusija “Staljinova pravda u svetlu današnje stvarnosti”, na kojoj će učestvovati Askold Kurov, reditelj filma “Proces – Država Rusija protiv Olega Sencova” i Boris Varga, novinar i politikolog.

Na ovaj način, Beldocs se pridružuje najboljim svetskim festivalima dokumentarnog i angažovanog filma, koji su prepoznali potencijal kombinovanja filmskog i debatnog programa kao načina da se efekat dokumentarnog filma osnaži, znanje produbi i proširi, a publika motiviše i ohrabri na akciju.

Ovogodišnji, dvanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs, koje će biti održan od 8. do 15. maja u Beogradu i Novom Sadu u više bioskopskih dvorana, predstaviće više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u 16 različitih selekcija. Pored domaćeg i takmičarskog programa publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

BONUS VIDEO: DUŠAN PETROVIĆ: Jedan bend ne čini njegova muzika, nego ljudi (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.