VERNER HERCOG: Piraterija je najuspešniji oblik distribucije
Verner Hercog, Foto: Profimedia

kontraverzan stav

VERNER HERCOG: Piraterija je najuspešniji oblik distribucije

Nemački reditelj Verner Hercog dao je podršku internet pirateriji tokom masterklasa o dokumentarnom filmu na nedavno održanom Visions du Réel International Film Festivalu u švajcarskom Nionu

Objavljeno:

Piraterija je najuspešniji oblik distribucije u celom svetu”, rekao je Hercog kao odgovor na komentar ukrajinskog producenta Ilije Gladštajna, koji je kazao kako je mogao da pristupi određenim filmskim radovima samo preko ilegalnih torent stranica u Ukrajini.

“Ako ne dobijete (filmove) preko Netflixa ili televizije koju sponzoriše država u vašoj zemlji, onda joj pristupite kao pirat”, nastavio je Hercog. “Ne sviđa mi se jer bih hteo da zaradim malo novca s mojim filmovima. Ali ako neko poput vas ukrade moje filmove preko interneta ili bilo što drugo, u redu je, imaš moj blagoslov.”

Legendarni reditelj koji iza sebe ima više od 60 igranih i dokumentarnih filmova, uključujući “Fitzcarraldo” i “Dream the Green Ants”, nastavio je da sugeriše da je sada lakše pristupiti njegovom katalogu: “Sada ih možete pronaći na internetu, na Amazonu, kao Blu-ray ili DVD-ove, ili ih možete i reprodukovati i skidati s Torent servisa. Jako sam srećan zbog toga jer odjednom većina zahteva i primedbi koje primam sada dolaze od 15-godišnjaka koji me bombarduju s pitanjima poput: Zašto ne možemo videti taj ili onaj film?”

Hercog je u Nionu primio nagradu Maitre du Réel za životno delo u sklopu proslave 50. godišnjice festivala.

BONUS VIDEO: DUŠAN PETROVIĆ: Jedan bend ne čini njegova muzika, nego ljudi (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Ravnododna.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.