Emir Kusturica snima film o Jasenovcu
Emir Kusturica, Foto: Profimedia

TEŽAK ZADATAK

Emir Kusturica snima film o Jasenovcu

U kulturi sećanja, kaže on, ovoj temi nije dato dovoljno prostora

Objavljeno:

Ministar Vukosavljević je na jučerašnjoj konferenciji povodom filma o Jasenovcu istakao da stradanje srpskog naroda i genocid koji se nad njim sproveo u Nezavisnoj državi Hrvatskoj nije dovoljno obrađivan u našoj umetnosti, a da nijedan film o tome nije snimljen. snimanje filma povereno je reditelju Emiru Kusturici, koji je naglasio da Srbi imaju prava da govore o svojoj istoriji.

U kulturi sećanja, kaže on, ovoj temi nije dato dovoljno prostora, zato je pozvao i druge umetnike da usmere svoju pažnju na bolne tačke naše prošlosti, da se ugledaju na umetnike kinematografija u kojima je stradanje bilo značajan motiv.

Neki od istorijskih filmova koji su obrađivali potresne priče o ratovima postali su ključni u oblasti izučavanja filmskog stvaralaštva i teorije filma.

"Tema genocida u NDH je rizik za svakog autora, reč je o velikoj neispričanoj temi, o bolnoj temi o velikoj zjapućoj rani na telu našeg naroda i našeg istorijskog pamćenja. Mi smo uspeli da postignemo načelni dogovor da se Emir Kusturica pozabavi tom temom, da pokuša sa saradnicima koje sam izabere da napiše scenario, da taj scenario pogledamo zajednički i da onda u godinama koje su ispred nas - 2020, 2021 - uz napore Ministarstva kulture i njegove, pokušamo da porodimo još jedan značajan projekat u oblasti filma", izjavio je ministar Vukosavljević.

Kako kaže Kusturica, naše pristajanje na zaborav dovelo je do toga da se sa mučnog stradanja u Jasenovcu skolni svetlost reflektora.

"Prvi film o ovom logoru snima se u Hrvatskoj, na to takođe pristajemo zbog ideje da nemamo pravo na svoju istoriju", upozorio je reditelj i dodao: "Ideja koju imamo u vidu za film o Jasenovcu nije bazirana na krvavoj priči već na priči o ženi koja je spasavala decu, srpsku ali i jevrejsku i romsku."

Reditelj ističe da bi trebalo mi da napravimo film o svom stradanju.

Kusturica je najavio da je u planu da sa Kijanuom Rivsom snima film o genocidu u Sudanu i da je to razlog više da se pohvali projekat u kom učestvuje Ministarstvo kulture i informisanja.

"Mi imamo pravo da govorimo o svojoj istoriji", podvukao je Emir Kusturica i dodao: "Dobra namera ministra da se priča o tom zloglasnom mitu prihvaćena je zato kao izuzetan izazov koji bi trebalo bar za milimetar da pomeri ideju koju imamo o sebi, ideju o samoporicanju."

BONUS VIDEO: Espreso Live Session #4: Ana Avramov (VIDEO)

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.