OSKAR VS. NETFLIX: U polemiku se uključilo i Ministarstvo pravde SAD
Spilberg u tesnacu, Foto: Profimedia

šta zakon kaže

OSKAR VS. NETFLIX: U polemiku se uključilo i Ministarstvo pravde SAD

Iz ovog državnog tela upozoravaju da bi izbacivanje striming servisa iz konkurencije za prestižnu nagradu narušilo anti-monopolske zakone

Objavljeno: 11:32h

Ministarstvo pravde Sjedinjenih američkih država upozorilo je pismom Akademiju filmskih umetnosti i nauka da bi eventualna promena pravila o dodeljivanju Oskara, koja bi iz konkurencije isključila Netflix i druge striming servise, predstavljala narušavanje anti-monopolskih zakona za zaštitu konkurencije.

Ovo pismo je usledilo nakon što je Stiven Spilberg, član odbora Akademije, najavio da će predložiti pravilo po kome bi filmovi premijerno prikazani na striming servisima, ili sa ograničenom bioskopskom distribucijom, bili eliminisani iz trke za Oskara. Šef "antitrust divizije" (za zaštitu konkurencije) Ministarstva pravde, Makan Delrahim, napisao je Akademiji pismo u kome sugeriše da bi takav potez "ugnjetavao konkurenciju na tržištu".

Portparol Akademije odgovorio je na Delrahimovo pismo rečima "Primili smo pismo od Ministarstva pravde i odgovorili u odgovarajućem tonu. Odbor Akademije će se sastati 23. aprila na redovnom godišnjem sastanku povodom pravila za dodelu Oskara, gde će sve grane filmske industrije izneti predloge za moguća unapređenja".

Vesti o Spilbergovom predlogu pojavile su se nakon do sada najvećeg uspeha Netflixa - Kuaronovog filma "Roma" koji je dobio Oskara u kategorijama najboljeg reditelja, stranog filma i fotografije. Striming gigant je odmah odgovorio Spilbergu na Tviteru, doduše ne pominjući njegovo ime: "Mi volimo film. Evo još nekih stvari koje volimo. Pristup za ljude koji ne mogu uvek da priušte odlazak u bioskop niti imaju u svom mestu. Puštanje svakog i uvek da uživa u izdanjima istovremeno. Davanje filmadžijama više načina da dele svoju umetnost. Ove stvari ne isključuju jedne druge.

Spilberg je najveći kritičar striming servisa. "Jednom kada se posvetite televizijskom formatu, vi ste TV film. Ako je dobar, zaslužujete Emi, ali ne i Oskara", izjavio je jedan od najvećih reditelja današnjice.

BONUS VIDEO: Espreso Live Session #4: Ana Avramov (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Rollingstone.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.