Retrospektiva Milene Dravić u Zagrebu
Milena Dravić, Foto: Dragan Kadić

u čast legende

Retrospektiva Milene Dravić u Zagrebu

Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom i Ambasadom Republike Srbije organizovali su program u čast dive jugoslovenskog filma

Objavljeno:

U petak, 5. aprila, sa početkom u 18:30, u sklopu ciklusa filmova Milene Dravić u zagrebačkom Kinu Tuškanac, održaće se predstavljanje knjige „Milena Dravić ili ključ snova“, dvojezične monografije o liku i delu jedne od najvećih glumica ovih prostora. Promociji izdanja prisustvovaće autorka i urednica Anita Panić, a razgovor će voditi filmski kritičar i filmolog, Željko Luketić.

MonografijaMilena Dravić ili ključ snova obimno je izdanje kojeg čini sedam poglavlja teksta i retkih fotografija u kojima se analitično i sa puno zanimljivih detalja predstavlja život i stvaralaštvo Milene Dravić, jedne od najvećih filmskih glumica nekadašnje Jugoslavije. Detaljno i sa obiljem arhivske građe rasvjetljava se filmska, ali i bogata televizijska i pozorišna karijera glumice koja je bila omiljena i kod publike i kod kritike.

O Mileni Dravić tekstove su, između ostalih, pisali i reditelji Veljko Bulajić, Goran Paskaljević, Milan Jelić i Želimir Žilnik, glumci Rade Šarbežija, Mira Furlan, Nikola Đuričko i slovenska glumica Milena Zupančić. Kurozitet ovog poglavlja je i tekst velikog ruskog i holivudskog glumca Olega Vidova koji je bio Milenin partner u filmu Bitka na Neretvi.

Predstavljanje knjige Milena Dravić ili ključ snova Anite Panić deo je velike retrospektive Milene Dravić koju organizuju Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom i Ambasadom Republike Srbije kao do manifestacije Ponovo radi bioskop. U sklopu ciklusa filmova prikazuju se radovi Živojina Pavlovića, Puriše Đorđevića, Zvonimira Berkovića, Dušana Makavejeva, Gorana Paskaljevića, Antuna Vrdoljaka i Mihajla Vukobratovića.

BONUS VIDEO: MILOŠ TOMIĆ: O muzičkim traumama i najglupljim filmovima (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.