U SUSRET 66. MARTOVSKOM FESTIVALU: Ivana Todorović predstavlja dva nova filma
Ivana Todorović, Foto: Promo

DUPLI PROGRAM

U SUSRET 66. MARTOVSKOM FESTIVALU: Ivana Todorović predstavlja dva nova filma

„Ademovo ostrvo“ biće prikazano u selekciji „Dokumentarni film do 50 minuta“, dok će „Kada sam kod kuće“ svetsku premijeru imati u okviru prvog bloka nacionalne selekcije „Kratkog igranog filma“

Objavljeno:

Šezdeset i šesto izdanje najstarijeg filmskog festivala u Srbiji, Martovskog festivala, počinje u sredu, 27. marta 2019. godine. Rediteljka Ivana Todorović tokom drugog dana festivala ima čak dva filma u takmičarskim programima. Dvanaestominutno „Ademovo ostrvo“ biće prikazano u selekciji „Dokumentarni film do 50 minuta“, dok će šesnaestominutni „Kada sam kod kuće“ svetsku premijeru imati u okviru prvog bloka nacionalne selekcije „Kratkog igranog filma“.

„Ademovo ostrvo“ je kratki dokumentarni film o malom rečnom ostrvu blizu centra Beograda, na kome živi Adem, sedamdesetogodišnjak koji pokušava da se izbori sa tugom nakon gubitka svoje ćerke. Film je snimala Maša Drndić, snimateljka iz Rijeke, zvuk je radio Radiša Cvetković, montažu Marija Kovačina, dizajn zvuka Ivan Antić, a kolor korekciju slike Milica Drakulić. Za dizajn špice su zaslužni Isidora Nikolić i Miloš Deskoković, a za grafički dizajn Nebojša Petrović. Blok Film je producirao film, a koproducent je Akademski filmski centar, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Kadar iz filma Ademovo ostrvo
Kadar iz filma Ademovo ostrvo foto: Promo

„U ovom filmu bavim se načinom na koji se nosimo sa tugom nakon smrti voljene osobe u svakodnevnom životu“, kaže Ivana Todorović. „Adema poznajem već godinama, a njegova ćerka Ivana je bila moja prijateljica. Ubrzo nakon Ivaninog samoubistva, izgubila sam i oca i tada se javila potreba da istražim temu tuge. S obzirom da Adem živi na ostrvu Ada Međica, taj ambijent nam dao jos jedan poetičan ugao sagledavanja teme. Sa snimateljkom Mašom Drndić sam radila na vizuelnom izgledu filma gde smo se odlučile na statične duge kadrove koji predstavljaju zaokružene narativne celine. Ovim postpukom želele smo da postignemo istinitost samog trenutka“.

Film „Ademovo ostrvo“ možete da pogledate u četvrtak, 28. marta 2019. godine, u okviru bloka kratkih dokumentarnih filmova, s početkom u 19 časova, u sali Amerikana u Domu omladine Beograda.

Kada sam kod kuće
Kada sam kod kuće foto: Promo

Igrani film „Kada sam kod kuće“ nastao je po scenaraiju naše poznate scenaristkinje Meline Pote, a u njemu Milica Stefanović tumači mladu ženu koja se iz inostranstva vraća kući kako bi se suočila sa traumom iz prošlosti. Film obrađuje škakljivu temu, a pristup „manje je više“ rezultira upečatljivim filmom u kome se malo toga izgovori, ali opet sve bude jasno i „izrečeno“.

O filmu „Kada sam kod kuće“, rediteljka kaže: „U filmu bavim se načinom na koji se suočavamo sa traumom iz prošlosti kao jedinim načinom da kao osoba, pa i društvo krenemo napred. Kao rediteljka socijalno angažovanog filma, htela sam da se bavim temom koja je tabuizirana u našem društvu, a to je suočavanje sa seksualnim nasiljem u porodici. Glavna junakinja filma koju igra Milica Stefanović se vraća u nekadašnji dom da bi se suočila sa osobom koja je seksualno zlostavljala u detinjstvu. Ova tema je filmski plodna za razvijanje radnje jer ima konflikt i direktni sukob koji se dogodi i razrešava. Sa direktorkom fotografije Milicom Drakulić sam razvila vizuelni izgled filma koji podseća na dokumentaristički pristup da bi dočarali realnost situacije“.

Pored pomenute Milice Stefanović, u filmu glume Dragana Varagić, Radoje Čupić i Sara Dinić. Direktorka fotografije je Milica Drakulić, asistent režije je Duško Stanivuk, zvuk su snimali Dimitrije Dragojević i Boris Mijatović, montažerka filma je Tamara Kostić, supervizorka montaže Milina Trišić. Milica Radovanović je radila kostim, Ema Orlić scenografiju, Nebojša Petrović grafički dizajn, Tijana Drakulić je producent filma. Fakultet dramskih umetnosti je film producirao sa Blok Filmom i uz podršku Filmskog centra Srbije.

O nastanku filma, Ivana Todorović kaže: „Film sam pravila na master studijama Filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti pod mentorstvom Stefana Arsenijevića. Posto je ovo moj prvi rad na igranoj formi, imala sam sreću da imam sjajne saradnike sa kojima sam posvećeno radila na svakom koraku stvaranja filma. Za nekoga ko dolazi iz rada na dokumentarnom filmu, gde je ekipa filma manja i svi pomažemo u produkciji, u stvaranju igranog filma sam uživala u ulozi rediteljke koji radi sa glumcima i ima prostora da se bavi svojom vizijom“.

Kadar iz filma 'Kada sam kod kuće'
Kadar iz filma "Kada sam kod kuće" foto: Promo

Film „Kada sam kod kuće“ možete takođe da pogledate u četvrtak, 28. marta 2019. godine, u okviru bloka kratkih kratkih igranih filmova, s početkom u 21 čas, u Velikoj sali Doma omladine Beograda (gde se 66. Martovski festival u celosti i održava).

Ivana Todorović je rediteljka kratkih socijalno angažovanih i višestruko nagrađivanih dokumentarnih filmova, koje je pravila u Beogradu i Njujorku. Filmovi „Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka“, „A Harlem Mother“, „Rapresent“ i „Svakodnevica romske dece iz bloka 71“ prikazani su na preko 100 međunarodnih filmskih festivala poput, uključujući Berlinale, Roterdam, Sarajevo, Palm Springs... Film „A Harlem Mother“ je uvršten u online video biblioteku „Njujork tajmsa“. Filmovi Ivane Todorović koriste se u obrazovanju, medijskim kampanjama i NVO sektoru u Srbiji i svetu.

BONUS VIDEO: Espreso Live Session #3: Vukašin Đelić

(Espreso.co.rs/Đorđe Bajić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.