SMRT MAJKE JUGOVIĆA: Pogledajte trejler za film snimljen po čuvenoj epskoj pesmi
U završnici izrade, Foto: Promo

autorska animacija

SMRT MAJKE JUGOVIĆA: Pogledajte trejler za film snimljen po čuvenoj epskoj pesmi

Rađen je u tehnici 3D animacije sa insistiranjem na snažnom grafičkom izrazu

Objavljeno:

Kratki animirani film „Smrt majke Jugovića“ autora Mihajla Dragaša nalazi se u samoj završnici izrade i trebalo bi da u potpunosti bude kompletiran u narednih nekoliko nedelja. Projekat za ovaj film je krajem 2016. godine sufinasiran sredstvima za produkciju na konkursu Filmskog centra Srbije, a bio je prezentovan i na pičing forumu u sklopu međunarodnog festivala animacije Anifilm u Češkoj, gde je kao jedan od trinaest projekata iz cele Evrope bio veoma zapažen.

Film je realizovan u produkciji Akademskog filmskog Centra, a producirao ga je Milan Milosavljević. Režiju, animaciju i originalnu muziku potpisuje Mihajlo Dragaš.

TREJLER MOŽETE POGLEDATI OVDE.

Mihajlo Dragaš, inspirisan motivima istoimene narodne epske pesme, odlučio je da jezikom animacije dočara „priču nakon krvave bitke, u kojoj se majka Jugovića susreće sa stravičnim prizorima smrti svojih devet sinova i njihovog oca“. Dragaš smatra da je „Smrt majke Jugovića“ jedna od najlepših pesama srpske epske književnosti i nepregledno polje inspiracije za oživljavanje u formi autorskog animiranog filma.

Autor objašnjava: „Кroz univerzalnu simboliku rata, smrti i uništenja, odišući neizmernom umetničkom snagom i ekspresijom predstavljeni su lik i bol Majke Jugovića, kao i njeno herojsko nošenje sa posledicama, patnjom i nenadoknadivim gubitkom. Oslikavanjem teškog emotivnog putovanja kroz tragične prizore, ukrštanjem snažnih istoriskih i mitoloških motiva sa vizuelnim i dramskim vrednostima poeme, stvara se osnova za autentičnost i snagu filmske forme koja se ogleda u savremenoj interpretaciji.“

Konačno trajanje filma Smrt majke Jugovića je 13 minuta i 45 sekundi. Rađen je u tehnici 3D animacije sa insistiranjem na snažnom grafičkom izrazu, a sve u želji da se postigne vizuelni stil koji podseća na klasičnu 2D animaciju. Izrada filma trajala je dve godine. Nakon što bude u potpunosti završen, film će biti ponuđen svetskim festivalima. Datum premijere u Srbiji biće naknadno saopšten.

BONUS VIDEO: PAVLE POPOV: Možeš da me staviš u simfonijski orkestar, ili u avangardni ili džez bend, uvek ću se snaći (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Đorđe Bajić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.