NAJAVILI, PA ODUSTALI: Kulturni centar Pančeva ipak neće biti nazvan po Nebojši Glogovcu
Nebojša Glogovac, Foto: Beta/ Branislav Božić

navodno je pogrešno preneto

NAJAVILI, PA ODUSTALI: Kulturni centar Pančeva ipak neće biti nazvan po Nebojši Glogovcu

Prema rečima gradonačelnika grada na Tamišu Saše Pavlova, cela priča oko preimenovanja zapravo je zabuna

Objavljeno:

Kulturni centar Pančeva do daljeg neće menjati naziv. Iako se u javnosti dosta polemisalo oko toga da li bi ova ustanova mogla da ponese ime velikana naše scene Nebojše Glogovca, koji je u tom gradu proveo veći deo života, zvanični predlog nije ni postojao. Prema rečima gradonačelnika grada na Tamišu Saše Pavlova, cela priča oko preimenovanja zapravo je - zabuna.

- Gradski odbornici i ja smo razgovarali o ideji na koji način da odamo počast Glogovcu, ali zvaničan predlog niti inicijativa za preimenovanje Kulturnog centra u Centar za kulturu Nebojše Glogovca nisu postojali - objasnio je gradonačelnik Pavlov. - Niko zvanično taj predlog nije odbio, jer on formalno ne postoji, ali stručna javnost počela je da komentariše ideju i otvorila nedoumice.

Prema rečima Pavlova, eminentni ljudi su istakli da je mnogo onih koji su zadužili Pančevo iz oblasti umetnosti, koji su prošli kroz Kulturni centar, učestvovali u njegovom nastanku i rukovođenju.

- Može se reći da smo reagovali preemotivno i možda da stručnjaci iz kulturnog sveta nisu dali svoj sud, odali bismo poštu Glogovcu na ovaj način. Verujem da bismo i tada bili kritikovani. Bolje je da sve ostane kako jeste nego da otvaramo hiljadu i jednu ranu i podpitanja - kaže Pavlov.

Doajen našeg glumišta
Doajen našeg glumišta foto: Nenad Petrović

Gradski većnik za kulturu Nemanja Rotar priznaje da je on taj koji je podlegao pritisku javnosti, koja je samo dva dana nakon glumčeve sahrane pokrenula pitanje na koji će način Grad Pančevo da se oduži pokojnom Glogovcu. Izašao je u medije sa idejom, ali kaže da je pogrešno preneto da je to odlučeno i da će predlog biti iznet pred Skupštinu.

- Nemamo pozorište pa da scenu nazovemo po Nebojši. Ideja kako mu se odužiti još nije iskristalisana, a da li će u budućnosti biti podneta inicijativa da uspomenu na njega trajno sačuvamo, nažalost, najmanje zavisi od mene - kaže Rotar.

Međutim, kako prenosi portal 013info.rs, zvanična inicijativa jeste postojala. U tekstu na ovom portalu objavljen je i prinstcreen saopštenja koje je Gradska uprava Pančeva poslala 13. februara 2018. godine, i u kome piše je doneta odluka o preimenovanju Kulturnog centra Pančeva.

U ovom saopštenju piše sledeće:

U znak trajnog sećanja na našeg sugrađanina, vrhunskog umetnika, neponovljivog barda glumišta, Nebojšu Glogovca, Gradska uprava Grada Pančeva donela je odluku da Kulturni centar Pančeva ubuduće nosi naziv CENTAR ZA KULTURU NEBOJŠA GLOGOVAC PANČEVO.

Podsećamo da je Nebojša Glogovac odrastao u Pančevu u kome je sticao prva glumačka iskustva u Ateljeu mladih pre nego što je otišao u profesionalce, gde se na samom početku nametnuo kao glumac vanserijskog dara. U briljantnoj filmskoj i pozorišnoj karijeri oživeo je brojne karakterne likove najrazličitijeg spektra, od kojih se većina već sad smatraju antologijskim.

Kao izraz pijeteta u pripremi je takođe i prigodna izložba koja će biti postavljena u Centru za kulturu Nebojša Glogovac Pančevo.

Da bi došlo do promene imena ove pančevačke ustanove kulture, zaista je potrebno da predlog, kojeg zvanično nije bilo, prođe glasanje u Skupštini.

BONUS VIDEO: PAVLE POPOV: Možeš da me staviš u simfonijski orkestar, ili u avangardni ili džez bend, uvek ću se snaći (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Večernje Novosti / 013info.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.