Novi film SLOBODANA ŠIJANA dobio podršku iz Češke
Slobodan Šijan, Foto: Marina Lopičić

delo o umetniku

Novi film SLOBODANA ŠIJANA dobio podršku iz Češke

Reč je o filmu o Bošku Tokinu (1894-1953), vizuelnom umetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma

Objavljeno:

Odlukom Češkog filmskog fonda na tamošnjem Konkursu za podršku manjinskim koprodukcijama podržan je i projekat novog filma Slobodana Šijana - Budi bog s nama. Ovaj projekat po toj osnovi može da računa na podršku Češkog filmskog fonda u iznosu od 80.000 evra. Projekat ovog filma podržao je Filmski centar Srbije (FCS) na svom Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

Marko Paljić, producent ovog ostvarenja je u izjavi Filmskom centru Srbije datoj ovim povodom istakao sledeće:

- Veoma smo srećni da smo dobili podršku Češkog filmskog fonda. To je već peti nacionalni fond koji je podržao novi film Slobodana Šijana, Budi Bog s nama. Učešće češkog partnera i čeških autora je od velike važnosti za ostvarenje umetničke vizije Slobodana Šijana. S druge strane, ovo je prva zvanična koprodukcija Srbije i Češke na ovom nivou nakon dugog niza godina, a imajući u vidu koliko je bila velika saradnja između naše dve, inače, bliske kinematografije, značajno je da se i one nanovo povežu. A potrebu tog povezivanja prepoznao je i Filmski centar Srbije kada je prošle godine na Konkursu za sufinansiranje srpskih manjinskih koprodukcija podržao projekat češkog filma Restore Point.

Rad Boška Tokina
Rad Boška Tokina foto: FCS promo

Reč je o filmu o Bošku Tokinu (1894-1953), vizuelnom umetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma, a po scenariju koji su napisali Biljana Maksić, Vladimir Mančić i Slobodan Šijan. Očekuje se da će Tokina tumačiti Miloš Biković, trenutno najpopularniji srpski glumac mlađe generacije. Projekat je učestvovao na marketima Fest Forward (specijalna nagrada žirija), CineLink u Sarajevu (specijalna nagrada žirija), Koprodukcionom marketu u Briselu i bio odabran za francusko-srpske filmske susrete 2017. godine.

Budi Bog s nama produciraju produkcijska kuća Gargantua Films i producent Marko Paljić. Hrvatski koproducent je Maxima film. Tu su i crnogorska kuća Artikulacija Film i Sirena Film iz Češke.

Projekat filma Budi bog s nama Slobodana Šijana do ovog trenutka podržali su i Filmski centar Crne Gore i Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), a podrška je stigla i sa koprodukcionog marketa održanog u sklopu Pulskog filmskog festivala prošlog leta. Projekat ovog filma podržao je Filmski centar Srbije (FCS) na svom Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova.

BONUS VIDEO: Espreso Live Session #2: Dukat/Stray Dogg

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.