MARTOVSKI FESTIVAL U DOMU OMLADINE: Dolazi i legendarni reditelj Lordan Zafranović
Dugovečnost i tradicija, Foto: Promo

najava

MARTOVSKI FESTIVAL U DOMU OMLADINE: Dolazi i legendarni reditelj Lordan Zafranović

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu i ove godine trajaće 5 dana

Objavljeno:

Martovski festival – 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 27. do 31. marta 2019. u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja.

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu i ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film - kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

Nova umetnička direktorka Martovskog festivala je rediteljka Sonja Ðekić, koja već više od decenije posvećeno radi na svojim dokumentarnim projektima, u višestrukim ulogama („Moj drug Srbija“ 2008, „KOSMA“ 2013, „Speleonaut/Pod kamenim nebom“ 2018). Ovi filmovi učestvovali su na preko 70 festivala i osvojili 15 nagrada. Diplomirala je na katedri za filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a do sada je bila uključena i u rad dva filmska festivala, gotovo od njihovih osnivanja – „7 Veličanstvenih“ u Beogradu i „Grafest“ u Gračanici.

Ove godine za takmičarsku selekciju prijavljeno je blizu 4000 domaćih i inostranih filmova. Respektabilna ekipa domaćih filmskih profesionalaca odabraće filmove koji će se takmičiti za Grand Prix festivala, u pojedinačnim katagorijama (uz nagradu ide i značajna podrška od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, kao i za 4 strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku. Naši ovogodišnji selektori su: Jovana Nikolić, producentkinja, Čarna Manojlović, rediteljka, Marta Popivoda, filmska rediteljka i video umetnica, Ana Nedeljković, vizuelna umetnica, Nemanja Jovanov, filmski snimatelj, Kristina Đuković, dramaturg i Darko Lungulov, reditelj.

Martovski festival
Martovski festival foto: Promo

Gost 66. Martovskog festivala biće istaknuti jugoslovenski i hrvatski reditelj Lordan Zafranović, koji će našoj publici premijerno predstaviti svoje novo delo – polučasovni dokumentarni film „Duh vremena“ (Zeitgeist / Švajcarska; 2018, 28’). Ovo ostvarenje nastalo je na osnovu izložbe „Gradovi u pokretu“, koja kroz arhivsku foto-građu i dnevne listove prati svakodnevni život u Beogradu, Sarajevu, Istanbulu i Ankari, nakon raspada Otomanskog carstva. Autorka izložbe, scenaristkinja i producentkinja filma Nataša Mišković takođe će biti gošća Festivala. Ovo je njen prvi, a Zafranovićev stoti film.

Nakon izuzetnog prijema kod domaće publike koji je film Alesija Bocera (Alessio Bozzer) „Trst, Jugoslavija“ imao u završnici Martovskog festivala 2017. godine, novo ostvarenje ovog italijanskog reditelja pod nazivom „Zajednica“ (The Community / Italija; 2108, 62’) imaće srpsku premijeru na ovogodišnjem izdanju Martovskog. Naslanjajući se na tematiku prethodnog dokumentarca (koji je na zabavan način rekonstruisao nostalgičan period 70ih i 80ih godina prošlog veka, kada su Jugosloveni masovno odlazili u Trst u šoping i šverc), u svom novom delu Bocer, koji će biti gost festivala, bavi se najstarijom i najbrojnijom zajednicom u Trstu – srpskom pravoslavnom zajednicom. Kroz scene iz svakodnevnog života, upoznajemo se sa njihovim običajima i kulturom, nastalim u spoju dva sveta.

Meditativni dokumentarni esej „Mostovi vremena“ (Bridges of Time / Letonija, Litvanija, Estonija; 2018, 78’) publici Martovskog festivala približiće malo poznatu generaciju filmskih pesnika – Baltički novi talas. Autori Kristin Briede (Kristin Briede) i Audrius Stonis (Audrius Stonys) potpisuju ovu lirsku studiju o dokumentarnom stvaranju i stvaraocima, koji se „snimajući Zemlju, prisećaju da je iznad nas Nebo“. Posle uspešnog prikazivanja na prestižnim festivalama u Karlovim Varima i Amsterdamu, film će premijerno biti prikazan i našoj publici. Višestruko nagrađivani filmski stvaralac i predavač na brojnim prestižnim univerzitetima, Audrius Stonis, biće i gost 66. Martovskog festivala. Za svoj dokumentarni film „Zemlja slepih” iz 1992. godine dobio je nagradu „Feliks“ Evropske filmske akademije. Dobitnik je Nacionalne nagrade Litvanije za kulturu i umetnost.

Posle Sandensa, IDFA-e, Venecije i Lajpciga, novo ostvarenje čuvenog ruskog dokumentariste Viktora Kosakovskog (Viktor Kossakovsky), biće premijerno prikazano i kod nas! „Akvarela“ (Aquarela / Velika Britanija, Nemačka, Danska, SAD; 2018, 89’) je izuzetno vizuelno putovanje kroz neuhvatljivu lepotu i sirovu moć vode. Od varljivog leda na Bajkalskom jezeru u Rusiji, preko Majamija i uragana Irme, pa sve do velepnih Anđeoskih vodopada u Venecueli, voda je glavni junak Akvarele. Film je nagrađen i Zlatnom zvezdom za najbolji dugometražni dokumentarni film na festivalu El Gouna 2018.

Iz Belgije nam stiže novo animirano ostvarenje kreativnog dvojca Eme de Svaf (Emma De Swaef) i Marka Džejms Rolsa (Marc James Roels)! Ovaj tandem proslavio se kratkometražnim filmom „Oh, Willy“, rađenim stop-animacijom, sa lutkama od vune, što predstavlja svojevrsnu retkost. Istom tehnikom nastao je i višestruki festivalski pobednik, neobičan i jedinstven film „Kakav veličanstven kolač!“ (Ce magnifique gâteau! / Belgija, Francuska, Holandija; 2018, 44’). Naizgled nepovezane crtice iz života pet likova: kralja, sredovečnog Pigmeja, propalog biznismena, izgubljenog portira i mladog dezertera, ubedljivo nas uvode u fantazmagorični prikaz belgijske afričke kolonije sa kraja 18. veka.

U saradnji sa Martom Popivodom i Festivalom savremenog eksperimentanog izraza REZ (Teorija koja Hoda [TkH]) - predstavićemo rad kustoske platforme D’EST iz Berlina i njihov višegodišnji angažman u mapiranju ženskih i kolektivnih umetničkih pozicija koje reflektuju post-socijalistički kontekst kroz pokretne slike. Ulrike Gerhard (Ulrike Gerhardt), umetnička direktorka, i Naomi Henig (Naomi Hennig), urednica i koordinatorka D'EST-a, beogradskoj publici predstaviće odabrane radove i pokrenuti aktivan dijalog.

Festival nastavlja svoj produkcijski angažman na projektu „Srpski animirani film“ – posle prvog, sada je u pripremi i drugi DVD, 13 uzbudljivih animiranih radova nastalih u periodu od 1969 do 1977. godine.

Pored promocije ovog DVD izdanja, planirano je i predstavljanje DVD-ja „Nagrađeni“, koji donosi izbor od dvadesetak najboljih filmova nastalih na predmetu Animacija, Fakulteta primenjenih umetnosti.

Urednik oba izdanja je naš poznati animator, likovni umetnik i pedagog Rastko Ćirić.

Na ovogodišnjem festivalu planirano je i posebno gostovanje emisije „Trezor“, Redakcije za istoriografiju Radio televizije Srbije.

Martovski festival tradicionalno je mesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. To je mesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktuelne naslove, koje inače nema prilike da vidi u bioskopskoj ponudi.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd. Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

BONUS VIDEO: Espreso Live Session #2: Dukat/Stray Dogg

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.