Poznati pobednici ovogodišnjeg izdanja programa FEST FORWARD
Pobednici, Foto: FCS promo

filmska priznanja

Poznati pobednici ovogodišnjeg izdanja programa FEST FORWARD

Okončano je ovogodišnje izdanje industrijskog programa FEST FORWARD i žiriji su obelodanili svoj izbor najboljih u obe kategorije – međunarodnoj i nacionalnoj

Objavljeno:

Žiri, koji su činili Ahmet Boyacioglu, Roshanak Behesht Nedjad i Dana Budisavljević, je kao najbolje predstavljen u ponudi nacionalne selekcije, odabrao projekat filma Kelti, u režiji Milice Tomović. Osim toga, specijalno priznanje je poneo projekat koji se bavi stvarnošću koja u mnogim zemljama nije dovoljno zastupljena, a to je projekat filma Kristina, u režiji Nikole Spasića.

Kada je reč o pobedničkom projektu, ovaj žiri je naglasio da želi da podrži priču iz ženske perspektive o disfunkcionalnoj savremenoj porodici. To je, naveo je takođe žiri, ludački projekat ludih producenata i rediteljke, pošto počinju snimanje i pre nego što su zatvorili finansijsku strukturu projekta. Žiri, stoga, sve najbolje želi projektu filma Kelti.

Žiri, koji su činili Lauara Briand, Satu Elo i Alexia Muinos Riz, u međunarodnom odeljku programa, u segmentu Women in Film (Žene na filmu) kao najbolje predstavljen projekat proglasio je projekat filma Aurora’s Sunrise, koji će režirati Inna Sahakyan.

U obrazloženju je istaknuto je da žiri odaje priznanje bogatstvu i potencijalu ovom prilikom svih predstavljenih projekata. Što se pobedničkog projekta tiče, žiri ga je izdvojio jer se rediteljka ovde bavi najbolnijim od svih tema, genocidom, ali ipak iznalazi način da filmom predoči preživelu, holivudsku zvezdu i ženu koja je odbila da bude svedena na žrtvu ili objekat. Pohvalno je i to što, baveći se tako delikatnom temom, ona je transformiše u film sa snažnom poetskom vizijom i raznovrsnim sinematskim jezikom.

Nagrade su i iznosu od po 4.000 evra, sponzor nagrade u Nacionalnoj selekcijije je Filmski centar Srbije (FCS), dok nagradu u međunarodnoj konkurenciji zajedno sponzorišu FCS i mreža EWA (Evropska mreža žena u audiovizuelnom sektoru – European’s Women Audiovisual Network).

BONUS VIDEO: DUKAT/STRAY DOGG: Prava je umetnost kada najveće istine izgovoriš tako da budu potpuno razumljive svakom (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.