Da li ste znali koji je prvi dobitnik Oskara sa ovih prostora? Pogledajte crtani film SUROGAT (VIDEO)
Insert iz filma, Foto: Printscreen/youtube

yu istorija

Da li ste znali koji je prvi dobitnik Oskara sa ovih prostora? Pogledajte crtani film SUROGAT (VIDEO)

Animirani rad prati apstraktnog, trouglastog junaka u čijem svetu je sve na naduvavanje

Objavljeno:
Nikola Marković

Kada govorimo o dobitnicima Oskara sa ovih prostora, prvo nam pada na pamet proslavljeni američki glumac srpskog porekla Karl Malden. Ovaj velikan svetskog filma nedavno je dobio i svoju statuu ispred zgrade Jugoslovenske kinoteke, a najprestižniju američku filmski nagradu dobio je 1952. za najbolju sporednu ulogu u filmu "Tramvaj zvani želja".

Još jedan umetnik poreklom sa ovih prostora, rođeni Užičanin Stojan Stiv Tešić dobio je Oskara za scenario filma "Breaking Away" 1979. godine, dok je najsvežiji dobitnik bosanski reditelj Danis Tanović, za film "Ničija zemlja" 2001. godine, u kategoriji najboljeg filma sa neengleskog govornog područja.

Ipak, ako posmatramo umetnike koji su se rodili, živeli i i proveli ceo radni vek u Jugoslaviji, činjenice su nešto drugačije. Malo kome je poznato da je prvi Jugoslovenski oskarovac bio Dušan Vukotić, filmski reditelj, scenarista i animator. On je bio prvi neamerički dobitnik Oskara za animirani film "Surogat" 1962. godine.

Za ovaj kratkometražni crtani film za odrasle, slobodno možemo da kažemo da je bio ispred svog vremena, kako na estetskom tako i na idejnom planu. Animirani rad prati apstraktnog, trouglastog junaka u čijem svetu je sve na naduvavanje, od najobičnijih predmeta do devojke koja je predmet njegove požude, i koju "podešava" po sopstvenom nahođenju ne bi li je uklopio u projektovani društveni standard lepote.

No sve što je naduvano, tako će se do kraja filma i izduvati, pa tako i sam junak čiji se snovi i nadanja urušavaju poput kule od karata. Suptilna kritika potrošačkog društva, te metafora o "balonu koji se izduvava" itekako su aktuelni i nekoliko decenija nakon snimanja filma, možda i više nego u trenutku njegovog nastajanja. Film kao da anticipira i virtualnu stvarnost, te se poigrava i svetom apstrakcija aktuelnim u tadašnjoj savremenoj umetnosti.

Sam autor filma, Dušan Vukotić, rođen je u Bileći, a radni vek i život je proveo u Zagrebu, te se danas smatra jednim od najznačajnijih hrvatskih filmskih umetnika. Njegov Oskar nije bio izolovani incident, već samo jedno u nizu velikih priznanja koja je Vukotić tih godina osvajao po svetskim festivalima, za svoje brojne radove. Još od četrdesetih je radio kao karikaturista po novinama, od pedesetih se bavi animiranim filmom, a u kasnijim fazama karijere je snimio i tri dugometražna igrana filma. Preminuo je 1988. godine.

Dok današnje generacije slave Simpsonove, South Park, Famili Guy, Bojack Horsemana kao nesumnjive i legitimne predstavnike savremenog crtanog filma koji gađa neuralgične tačke društvene zbilje, nije zgorega podsetiti se da je i sa ovih prostora, nekoliko decenija ranije, stiglo delo koje bi svima njima bez problema moglo stati na crtu, pa i iznad. Surogatov apstraktni karakter i višeslojnost mu sigurno nisu pomogli u dopiranju do najšireg auditorijuma, no to je i česta sudbina najvećih: utiranje puta drugima koje će njihove ideje razraditi i uobličiti, te mesto u Panteonu velikana, kojih se prisećamo povodom bitnih datuma.

BONUS VIDEO: ON TOUR: Na margini i van kalupa, od Srbije do Severne Amerike (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Nikola Marković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.