U ZNAKU ŽELIMIRA ŽILNIKA: Srpski filmovi i autori na festivalu ZAGREB DOX
Želimir Žilnik, Foto: Printscreen

naši u hrvatskoj

U ZNAKU ŽELIMIRA ŽILNIKA: Srpski filmovi i autori na festivalu ZAGREB DOX

Tokom trajanja festivala Želimir Žilnik će održati majstorsko predavanje naslovljeno Želimir Žilnik: Bez tabua, i tom prilikom prisutni će imati priliku da pobliže upoznaju rad ovog slavnog i cenjenog srpskog sineaste

Objavljeno:

U periodu između 24.februara i 3. marta u Zagrebu će biti održano novo izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Zagreb Dox, pokrenutog 2005. godine. U program je uvršteno i nekoliko filmova i filmskih projekata autora iz Srbije, a tu je i majstorsko predavanje Želimira Žinika.

U regionalnoj konkurenciji su dva srpska filma – „4 godine u 10 minuta“ Mladena Kovačevića i „Taurunum Boy“ Jelene Maksimović i Dušana Grubina. U programu Poznati o poznatima biće prikazan film „El Pepe, jedan uzvišen život“ Emira Kusturice. Među Posebnim događanjima ovogodišnjeg Zagreb Dox-a je i film „Među ljudima: Život i gluma Želimira Žilnika“, nastalog povodom autorove izložbe Građani iz sjene.

Emir Kusturica i Hose Muhika
Emir Kusturica i Hose Muhika foto: Promo

U delu festivala nazvanom Zagreb Pro Dox, među projektima koji učestvuju u programu usavršavanja su i projekti filmova „4 priče za laku noć“ Anđelke Vujinović i „Muzej revolucije“ Srđana Kreče, koji nastaje kao koprodukcija Srbije i Hrvatske. Film Anđelke Vujinović će razmatrati život u najvećem srpskom staračkom domu, kao i značenje starosti i njene tabue, te dočarati boje poslednjih očekivanja. Projekat će predstaviti autorka. S druge strane, „Muzej revolucije“ prati jednu staricu i jednu devojčicu koje, živeći u ostacima napuštenog utopijskog projekta, razvijaju neobično i čudesno prijateljstvo. I kako grad briše prostore u kojima one obitavaju, naslućuje se njihov skori rastanak. Ovaj projekat će predstaviti producentkinja, Vanja Jambrović.

Osim toga, tokom trajanja festivala Želimir Žilnik će održati majstorsko predavanje naslovljeno Želimir Žilnik: Bez tabua, i tom prilikom prisutni će imati priliku da pobliže upoznaju rad ovog slavnog i cenjenog srpskog sineaste, koji će izložiti svoje iskustvo na produkciji niskobudžetskih igrano-dokumentarnih filmova, a osvrnuće se i na prednosti i izazove s kojima se susreće u svom radu. Jedna od nagrada u ovom industrijskom delu ovogodišnjerg izdanja festivala Zagreb Dox je jednogodišnje onlajn mentorstvo upravo sa Želimirom Žilnikom.

BONUS VIDEO: Espreso Live Session #1: On Tour

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.