NAPREDAK U HOLIVUDU: Povećan žena u glavnim ulogama tokom 2018. godine
Melisa Mekarti, Foto: Profimedia

protiv diskriminacije

NAPREDAK U HOLIVUDU: Povećan žena u glavnim ulogama tokom 2018. godine

Dramatičan porast u poređenju s prvim ukupnim rezultatom studije iz 2007. godine

Objavljeno: 14.02.2019. 16:25h
  • 2

Holivud je poradio na svojoj raznolikosti kada je riječ o povećanju broja ženskih likova i ljudi koji dolaze iz nedovoljno zastupljenih društvenih grupa u svojim najuspešnijim filmovima, pokazalo je istraživanje.

Inicijativa za inkluziju Anenberg analizirala je 100 najtraženijih filmova objavljenih u SAD-u 2018. godine i utvrdila je da je čak 40 filmova imalo ženu u glavnoj ulozi ili jednoj od glavnih uloga u poređenju s 32 u 2017. godini. Trenutni broj je najveći otkako je počelo sprovođenje studije 2007. godine.

Štaviše, istraživanje je pokazalo da se raznolikost u tom području takođe poboljšava, tj. od 40 filmova njih 11 je u glavnoj ulozi imalo likove za koje je rečeno da dolaze iz "nedovoljno zastupljenih rasnih/etničkih grupa". Zanimljivo je istaći da je u ovoj grupi bilo četvoro ili petoro glumaca tokom 2017. godine.

 

 


Šira slika o različitosti u Holivudu je takođe pokazala porast, tj. tokom prošle godine u 28 filmova igrali su likovi koji dolaze iz "nedovoljno zastupljenih grupa" u odnosu na 21 u 2017. godini. To je dramatičan porast u poređenju s prvim ukupnim rezultatom studije iz 2007. godine kada ih je bilo prijavljeno 13, a u 2011. godini ih je bilo najmanje - samo devet.

Dr. Stejsi L Smit, direktorka Inicijative za inkluziju Anenberg, izjavila je u saopštenju da su članovi filmske industrije tokom 2018. godine konačno poduzeli mjere kako bi stvorili sadržaj koji bolje odražava svet u kojem živimo.

U studiji su posebno istaknuti filmovi "Black Panther" i "Crazy Rich Asians", javlja Gardijan.

 

 

BONUS VIDEO: NAŠ POSAO JE DA DECU UČIMO DA VOLE BALET: Kineski baletski pedagog Geng Weijie o igri, Srbiji, Aji Jung...

 

(Espreso.rs / Klix.ba)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media