REKONSTRUKCIJA UTOJE: Film o terorističkom napadu Andersa Brejvika iz ugla preživelih (VIDEO)
Scena iz filma, Foto: Printscreen/youtube

sećanje na traumu

REKONSTRUKCIJA UTOJE: Film o terorističkom napadu Andersa Brejvika iz ugla preživelih (VIDEO)

Film je opisan kao "delom dokumentarac, delom filmska terapijska seansa"

Objavljeno:

"Rekonstrukcija Utoje" se bavi preživelima iz terorističkog napada koji je 22. jula 2011. izveo Anders Brejvik na ovom norveškom ostrvu. Oni rekonstruišu svoja iskustva uz pomoć pozorišnih glumaca.

Jedna od preživelih je 26-ogodišnja Dženi Andersen, koja je imala 17 godina kada je desničarski fanatik Brejvik usmrtio 69 mladih osoba na letnjem kampu na ostrvu Utoja. Ona je čudom preživela, tako što je pobegla plivajući kroz ledenu vodu.

Skoro deceniju kasnije, ona je predstavila film na Berlinalu, u kome učestvuje sa još troje preživelih i glumcima na pozorišnoj sceni.

Nakon što je godinama pokušavala da zaboravi ovaj događaj, počela je da priča o svemu tek nakon što se srela sa rediteljem Karlom Javerom i producentom Fredrikom Langom, preko grupe za podršku preživelima iz Utoje. Pristala je da učestvuje u dokumentarcu i da ispriča svoju priču u formatu filmske terapije, zbog sebe i zbog traumatizovane nacije.

Priča o Utoji je prethodno dva puta ekranizovana na filmu, u režiji Erika Poupa (premijerno prikazana prošle godine na Berlinalu) i Pola Gringrasa (na Netfliksu). Međutim, ovo je prvi put da su preživeli učestvovali u stvaranju filma.

U sredu uveče, Dženi je ponovo govorila o svojim sećanjima, međutim sada smatra da je s tim završila, barem za neko naredno vreme. Ona trenutno radi na vlastitom dokumentarnom kratkom filmu, o mladim ljudima i načinu na koji se suočavaju s traumama, uz pomoć prirode.

BONUS VIDEO: NAŠ POSAO JE DA DECU UČIMO DA VOLE BALET: Kineski baletski pedagog Geng Weijie o igri, Srbiji, Aji Jung...

(Espreso.co.rs / Hollywood Reporter)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.