BAFTA 2019: Trijumf ROME i MILJENICE na dodeli britanskih filmskih nagrada
Miljenica, Foto: Promo

pred oskara

BAFTA 2019: Trijumf ROME i MILJENICE na dodeli britanskih filmskih nagrada

Dve glavne nagrade večeri, one za najbolju režiju i film, otišle su u ruke Meksikanca Alfonsa Kuarona

Objavljeno:

Da će britanska filmska akademija biti naklonjena britanskim filmovima i glumcima bilo je jasno čim je objavljeno da trku predvodi film Jorgosa Lantimosa “Miljenica” s čak dvanaest nominacija za ovogodišnju nagradu BAFTA. Na sinoćnoj ceremoniji dodjele nagrada, ovaj rad je odneo čak sedam statua, uključujući one za najbolji britanski film, najbolju glavnu i sporednu glumicu (Olivija Kolmen i Rejčel Vajz), najbolju scenografiju, šminku i kostimografiju, kao i originalni scenario.

Rami Malek je za ulogu Fredija Merkjurija u filmu “Boemska rapsodija” Zlatnom globusu i nagradi glumačkog udruženja sinoć pridružio i BAFTA-u, i čini se kako mu je put prema Oskaru sada otvoren. U kategoriji sporednog glumca još jednom je slavio Maheršala Ali za ulogu Dona Širlija u “Zelenoj knjizi”, pa ga tako ove sezone nije zaobišla nijedna od velikih nagrada.

Uprkos velikom uspehu filma “Miljenica”, dve glavne nagrade večeri, one za najbolju režiju i film, ipak su otišle u ruke Meksikanca Alfonsa Kuarona za film “Roma”, a pridružile su im se i ona za najbolju filmsku fotografiju te za film koji nije na engleskom jeziku. “Roma” je tako poslednji put potvrdila status favorita za Oskare u glavnim kategorijama na dodeli koja će se održati u nedelju 24. februara.

U ostalim kategorijama “Spider-man: Into the Spider-verse” još jednom je slavio kao najbolji animirani film, a za najbolji dokumentarac proglašen je “Free Solo” o nezaštićenom usponu planinara Aleksa Honolda na 900-metarsku vertikalnu stenu u nacionalnom parku Josemite. Preostali filmovi u trci za Oskar međusobno su podelili preostalo: “BlacKkKlansman” odneo je najbolji adaptirani scenario, “Čovek iz senke” (Vice) montažu, “Zvezda je rođena” muziku, “Crni Panter” specijalne efekte, a “Boemska rapsodija” je uz Malekovu nagradu odnela i onu za najbolji zvuk.

BONUS VIDEO: NAŠ POSAO JE DA DECU UČIMO DA VOLE BALET: Kineski baletski pedagog Geng Weijie o igri, Srbiji, Aji Jung...

(Espreso.co.rs / Ravnododna.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.