VELIKO PRIZNANJE: Rade Šerbedžija dobitnik nagrade za poseban umetnički doprinos industriji zabave
Rade Šerbedžija, Foto: Profimedia

holivudska karijera

VELIKO PRIZNANJE: Rade Šerbedžija dobitnik nagrade za poseban umetnički doprinos industriji zabave

U sklopu dodele 23. nagrade Satellite koju dodeljuje Međunarodna novinska akademija Mary Pickford Award, za poseban umetnički doprinos industriji zabave ove godine pripala je hrvatskom glumcu i reditelju

Objavljeno:

Ova nagrada je prije njega dodeljena i velikanima filma kakvi su Frensis Ford Kopola, Alan J. Pakula, Maksimilijan Šel, Karl Malden, Džodi Foster, Suzan Sarandon, i mnogi drugi.

"Rade je glumac bez granica i njegovi talenti nemaju granica. Zaista je zaslužio nagradu Mary Pickford za izvanredan umetnički doprinos industriji zabave", rekla je predsednica IPA-e Mirjana Van Blarikom. Nagradu mu dodeljuju, kako to piše na zvaničnoj stranici Novinske akademije, zbog njegove multitalentovanosti. "Glumac, pisac, pevač, kompozitor, pesnik, producent, učitelj i aktivista Rade je zvezda s mnogo talenata, udahnuo je život likovima Per Gintu, Don Huanu, Edipu, Hamletu, Kralju Liru i Ričardu III. Njegove uloge kreću se od brutalnog zločinca do najboljeg prijatelja koje je glumio u više od 150 filmova", piše na zvaničnoj stranici akademije.

Neki od najznačajnijih su "The Promise", "Taken 2", "Downton Abbey", "Harry Potter and the Deadly Hallows: Part 1" i mnogi drugi. Glumio je s poznatim holivudskim zvezdama poput Toma Kruza, Vala Kilmera, Lijama Nisona, Šarliz Teron i Džona Tortura. Sarađivao je s rediteljima kao što su Džon Vu, Stenli Kjubrik, Klint Istvud...

Takođe se pojavio i u filmovima "Space Cowboysu", "Mission: Impossible 2", "The Saint", "Mighty Joe Young", "Batman Begins," "EuroTrip", "The Quiet American", "Shooter", "Eyes Wide Shut" , “Snatch” i mnogim drugim. Rade će nagradu Mary Pickford primiti na dodeli u hotelu Mondrian u Holivudu 22. februara 2019. godine.

BONUS VIDEO: NAŠ POSAO JE DA DECU UČIMO DA VOLE BALET: Kineski baletski pedagog Geng Weijie o igri, Srbiji, Aji Jung...

(Espreso.co.rs / Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.