Makedonski HONEYLAND najbolji dokumentarni film na SANDENS FESTIVALU
Scena iz filma, Foto: Profimedia

komšijski uspeh

Makedonski HONEYLAND najbolji dokumentarni film na SANDENS FESTIVALU

Reditelji su dobili i specijalnu nagradu žirija za uticaj na promene, dok su njihovi snimatelji Fejmi Daut i Samir Ljuma dobili specijalno priznanje za fotografiju.

Objavljeno:

Makedonski dokumentarni film “Honeyland” reditelja Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske osvojio je jednu od glavnih nagrada na 35. Sandensu, uz još dva specijalna priznanja, a priča je o poslednjoj ženi-lovcu na divlje pčele u Evropi i njenim naporima da ih izbavi od pohlepe domaćih pčelara.

Film “Honeyland” osvojio je Gran pri žirija u međunarodnoj konkurenciji dokumentarnog filma, a reditelji su dobili i specijalnu nagradu žirija za uticaj na promene, dok su njihovi snimatelji Fejmi Daut i Samir Ljuma dobili specijalno priznanje za fotografiju.

Rediteljka filma Tamara Kotevska
Rediteljka filma Tamara Kotevska foto: Profimedia

To je priča o Atidže, koja živi sama sa majkom u centralnoj Makedoniji od meda divljih pčela. Kada lokalni pčelari prekrše pravilo “Zemlje meda” da pola meda iz košnice uzmu, a drugu polovinu ostave pčelama, Atidže mora da spasi pčele i vrati prirodnu ravnotežu, narušenu kroz sudar dva različita načina iskorišćavanja prirodnih resursa.

Producent i montažer filma je Atanas Georgiev, muziku potpisuju članovi grupe Foltin, uz superviziju Rane Eida iz Bejruta. Film “Honeyland”, čija je domaća premijera najavljena za početak marta, nastao je u produkciji Apolo medija i Tris filmsa, kao deo Programa za očuvanje prirode u Makedoniji koji podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Ljubomir Stefanov
Ljubomir Stefanov foto: Profimedia

Najboljim filmom u konkurenciji međunarodne drame na 35. Sandensu proglašen je na zavrsnoj ceremoniji 2. februara britanski “The Souvenir” Džoane Hog, najbolja američka drama je “Clemency” (Chinonye Chukwu) o ženi koja izvršava kazne smrću, a najbolji američki dokumentarac “One Child Nation” (Nanfu Wang, Jialing Zhang) o neispričanoj istoriji kineske politike rađanja jednog deteta.

Nagrada za režiju u međunarodnoj konkurenciji drame dodeljena je Luciji Garibaldi za film “The Sharks”, koprodukciju Urugvaja, Argentine i Španije, a u takmičarskom programu dokumentaraca nagrađen je danski reditelj Mads Bruger za film “Cold Case Hammarskjöld” o ubistvo švedskog diplomate i nekadašnjeg generalnog sekretara UN Daga Hamaršelda.

U američkoj konkurenciji drame nagrađen je Džo Talbot za “The Last Black Man in San Francisco”, a u kategoriji dokumentaraca Stiven Bognar i Džulija Rajhart za “American Factory” o fabrici kineskog milijardera u post-industrijskom Ohaju, odnosno sukobu haj-tek Kine i američke radničke klase.

Sandens festival prikazao je oko 200 dugometražnih i kratkih filmova – odabranih među čak 14.259 prijavljenih, a prema navodima organizatora u svim kategorijama prevagnule su snažne, intimne i humane priče.

Osnivač Sandensa Robert Redford istakao je da je podrška umetnicima i njihovim pričama suština misije tog festivala od samog osnivanja, te da je u današnjem kritičnom trenutku više nego ikada potrebno podržati nezavisne glasove, gledati i slušati šta imaju da kažu.

Sandens je ove godine posebno naglasio različitost, navodeći u festivalskoj statistici da je ukupno 28 nagrada dodeljeno za 23 filma koje potpisuje 27 autora, od čega su 56,5 % žene, 34,8 % su pripadnici drugih rasa (osim bele), a 4,3 % je bilo reditelja koji se izjašnjavaju kao LGBTQI.

BONUS VIDEO: KOMEMORACIJA VELIKOM DUŠANU MAKAVEJEVU: Maka nam niko neće izbrisati! (KURIR TV)

(SEEcult.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.