Retrospektiva filmova Dušana Makavejeva u Jugoslovenskoj kinoteci
Dušan Makavejev, Foto: Profimedia

najava

Retrospektiva filmova Dušana Makavejeva u Jugoslovenskoj kinoteci

Jugoslovenska kinoteka prikazuje od 1. do 13. februara retrospektivu velikana srpskog, jugoslovenskog i evropskog filma Dušana Makavejeva, jednog od najznačajnijih predstavnika crnog talasa, koji je preminuo 25. januara u Beogradu u 87. godini

Objavljeno: 01.02.2019. 12:02h
  • 4

Retrospektivu igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova Makavejeva otvaraju omnibus “Kapi, vode, ratnici” (1962), čiji je bio jedan od scenarista, te njegov prvi dugometražni igrani film “Čovek nije tica” (1965).

Retrospektiva Makavejeva obuhvata hronološki izbor filmova (prema vremenu snimanja) – “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT” (1967), “Nevinost bez zaštite” (1968), “WR: Misterije organizma” (1971), zatim inostrane produkcije “Slatki film” (Sweet Movie, 1974), “Montenegro” (Montenegro - Or Pigs and Pearls, 1981), “Koka-kola Kid” (The Coca-Cola Kid, 1985), “Manifesto” (1988) i koprodukcija “Gorila se kupa u podne” (Gorilla Bathes at Noon, 1993).

Biće prikazan i izbor kratkih filmova Makavejeva iz 60-ih godina - “Osmeh '61”, “Parada”, “Dole plotovi” (1962), “Nova domaća životinja” (1962), “Nova igračka” (1964), te “I bi riječ, ili kako je domaći film propevao” (1964), za koji je Makavejev napisao scenario, a režirao je Branko Ranitović.

Makavejev je dobitnik najvišeg priznanja Jugoslovenske kinoteke – Zlatnog pečata, koji mu je uručen 2012. godine.

U Kinoteci će 4. februara u 13 sati biti održan i komemorativni skup povodom smrti Makavejeva, a za vreme 47. Festa, 23. februara, njena Svečana sala zvanično će postati “Sala Makavejev”.

I sam Fest odaće počast Makavejevu nagradom “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, koju je Odbor tog festivala odlučio bio da mu dodeli pre tužne vesti o njegovoj smrti.

Na 47. Festu premijerno će biti prikazan dokumentarni film Gorana Radovanovića“Slučaj Makavejev” koji ispituje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji, a posebno je fokusiran na političku i socijalnu klimu koja je dovela do zabrane filma “W.R. Misterije organizma”. Okosnica su četiri audio trake, tajno snimljene na debati održanoj nakon specijalne projekcije tog filma, koji je inspirisan radom psihoanalitičara Vilhelma Rajha, a bio je u bunkeru zbog eksplicitne seksualnosti i parodije socijalističke ikonografije. Iako zvanično nikad nije bio zabranjen i bio je jedan od najuspešnijih jugoslovenskih filmova u inostranstvu, film “W.R. Misterije organzma” prikazan je u Jugoslaviji tek 1988.

Makavejev je seksualnost propitivao i u drugim filmovima, a “Sweet Movie” je bio nekoliko godina zabranjen i u Velikoj Britaniji. U filmske antologije ulaze i “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT” i “Nevinost bez zaštite”, za koji je Makavejev osvojio Srebrnog medveda u Berlinu i nagradu međunarodne kritike.

BONUS VIDEO: DAMJAN SILIBASKI ZA ESPRESO: Na festivalu epske fantastike teme su VAMPIRI I LOVCI NA VAMPIRE!

(Espreso.rs / SEEcult.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media