Ederlezi Rising od 12. marta u distribuciji u SAD
Ederlezi Rising, Foto: FCS promo

na velikom tržištu

Ederlezi Rising od 12. marta u distribuciji u SAD

Prvi pravi srpski naučnofantastični film, vizuelna analogija o suštini ljudskih emocija na relaciji čovek – mašina

Objavljeno:

Od sredine marta, tačnije, od 12. marta, „Ederlezi Rising“, film reditelja Lazara Bodrože, stići će u široku distribuciju u Americi. U pitanju je distribucija u formatu kućne zabave (DVD i BR) i putem VOD (Video on Demand) servisa. Ovaj srpski film na tamošnjem tržištu distribuiraće sveprisutna kompanija Lionsgate.

Ederlezi Rising, koji će u SAD biti distribuiran pod nazivom A.I. Rising, ubrzom potom stići će i u distribuciju u Srbiji i regionu, a tokom marta i u Belgiju, Holandiju (u distribuciji E One), Francusku (putem Amazon Prime-a), Italiju (distributerska kuća Eagle), Japan, Tajvan, Južnu Koreju, Singapur...

Ederlezi Rising je dugoočekivani, prvi pravi srpski naučnofantastični film, vizuelna analogija o suštini ljudskih emocija na relaciji čovek – mašina, reditelja Lazara Bodrože i scenariste Dimitrija Vojnova. Film inspirisan pripovetkom Zorana Neškovića Predveče se nikako ne može iz 1983. godine, je sofisticirna, kamerna melodrama smeštena u naučnofantastični milje bliske budućnosti u kojoj je svet drastično drugačiji u odnosu na ovaj naš, današnji.

Glavnu žensku ulogu androida Nimani igra Stoya, američka glumica srpskog porekla najpoznatija kao izuzetno uspešna zvezda filmova za odrasle i cenjena društvena aktivistkinja, feministkinja, objavljivana autorka i kolumnistkinja (The New York Times, Guardian, Vice). Pored nje, kojoj je ovo prva uloga u mejnstrim filmu, glavnog muškog lika tumači trenutno najpopularniji slovenački glumac Sebastian Cavazza, publici poznat po značajnim ulogama u filmovima i TV serijama širom regije. Treću po važnosti ulogu odigrala je Maruša Majer.

Ederlezi Rising je premijerno prikazan u okviru programa Srpski film prošlogodišnjeg FEST-a na kome Stoya osvaja nagradu za najbolju žensku, Cavazza za najbolju mušku ulogu, Bodroža za najbolju režiju, a film – Beogradskog Pobedinka za najbolji film, uz komentar žirija da je „žanrovski inovativan i hrabar iskorak u srpskoj kinematografiji, precizan u realizaciji, dosledno i profesionalno vođen od početka do kraja i ujedno najkompletniji film“.

Međunarodnu premijeru film je imao u okviru 37. izdanja Međunarodnog festivala u Briselu, a učestovao je i u programu festivala Let’s CEE u Beču na kom je osvojio nagradu za distribuciju. Nagrade osvaja i u Rusiji – na Tarkovsky Fest-u , na Phenomena Filmu u Brazilu, kao i na regionalnim festivalima u Sopotu, Ravnom Selu i Kranjskoj Gori. Prikazivan je na Sitges Filmu u Španiji, Varšava Filmu, Fantaspoi u Brazilu i na Trieste Science+Fiction Festivalu u Italiji, kao i na značajnom festivalu Cottbus u Nemačkoj, te festivalu LIFFE u Ljubljani.

BONUS VIDEO: Espreso.co.rs na školskoj priredbi koju su priredila slepa i slabovida deca

(Espreso.co.rs /


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.