VLADAN VUKOSAVLJEVIĆ: Dušan Makavejev bio jedan od nosilaca srpskog autorskog filma 20. veka
Ministar kulture i informisanja, Foto: Beta

MINISTAR UPUTIO TELEGRAM SAUČEŠĆA

VLADAN VUKOSAVLJEVIĆ: Dušan Makavejev bio jedan od nosilaca srpskog autorskog filma 20. veka

On je u telegramu ocenio da je Makavejev bio "oličenje filmskog autora koji ne pristaje na zanatske kalupe"

Objavljeno:

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je danas telegram saučešća porodici preminulog reditelja i scenariste Dušana Makavejeva.

Vukosavljević je u telegramu ocenio da je Makavejev bio "oličenje filmskog autora koji ne pristaje na zanatske kalupe, koji pomera granice filmskog izraza" kao i da je bio "jedan od nosilaca srpskog autorskog filma 20. veka", saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Proslavljeni reditelj Dušan Makavejev je rodjen 13. oktobra 1932. godine u Beogradu a diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bio je jedan od osnivača filmskog crnog talasa i filmova kojima je kritikovao društvo. Režirao je filmove "Parada" (1962), "Čovek nije tica", "Ljubavni slučaj illi tragedija službenice PTT" (1967), "Nevinost bez zaštite" (1968), "Misterije organizma (1971), "Nedostaje mi Sonja Heni" (1972), "Sweet Movie" (1973), "Gorila se kupa u podne" (1993) i druge. Bio je urednik mnogih listova, medju kojima su Student, Književne novine i Danas. Bavio se i pisanjem za mnoge časopise, a imao je zapaženu ulogu u studentskim demonstracijama 1968. godine.

BONUS VIDEO: Kusturici nagrada koju je dobio Nelson Mandela (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.