U ČAST PREMINULE LEGENDE: Svečana sala Jugoslovenske kinoteke zvaće se MAKAVEJEV
Dušan Makavejev 1974. godine, Foto: Profimedia

omaž reditelju

U ČAST PREMINULE LEGENDE: Svečana sala Jugoslovenske kinoteke zvaće se MAKAVEJEV

Bilo je planirano da se to dogodi na ovogodišnjem Festu pred projekciju filma "Slučaj Makavejev" reditelja Gorana Radovanovića

Objavljeno:

Svečana sala Jugoslovenske zvaće se "Makavejev" po slavnom reditelju Dušanu Makavejevu koji je danas preminuo u Beogradu, potvrdio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Pantelić je za Tanjug kazao da nas je napustio veliki Dušan Makavejev, ali na sreću njegova dela i dometi ostaju večni.

"Pre samo nekoliko dana Upravni odbor Jugoslovenske kinoteke doneo je odluku na moj predlog da Svečana sala Jugoslovenske kinoteke ponese ime "Makavejev". Bilo je planirano da se to dogodi na ovogodišnjem Festu pred projekciju filma "Slučaj Makavejev" reditelja Gorana Radovanovića koji je i sam član Jugoslovenske kinoteke" kazao je Pantelić.

On je napomenuo da i pored toga što je najava celokupnog programa 47. Festa, čiji je umetnički direktor, najavljena za 28. februar, krši pravila i otkriva da je ovogodišnji Pobednik za za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti upravo Dušan Makavejev.

"Dušan Makavejev je jedan od najcenjenijih autora svoje generacije i bez obzira na njegov odlazak, on će kroz svoja dela nastaviti da utiče na sve ljubitelje filma i buduće generacije" kazao je Makavejev.

Direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić napominje da je Makavejev bio umetnik zbog koga je jugoslovenski, srpski film dobio svoj identitet u svetu.

"Stvaralac ogromnog uticaja, reditelj čiji filmovi se danas vide kao deo svetske baštine, čovek koji je plenio svojom originalnošću i vizijom. Jednostavno, jedan od najvećih filmskih stvaraoca koje je ova zemlja imala" kazao je Jevtić Profesor i scenarista Nebojša Romčević kazao je Tanjugu da je Makavejev bio očekivano neshavćen u vremenu u kojem je stvarao.

"Otišao je jedan od navažnijih filmskih mislilaca jugoslovenske kinematografije čije vreme tek treba da dođe" kazao je Romčević.

BONUS VIDEO: Kusturici nagrada koju je dobio Nelson Mandela (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.