Šest filmova koje ne treba da propustite na Festivalu dokumentarnog filma ДОК #1
Čovek koji je ukrao Benksija, Foto: Promo

top izbor

Šest filmova koje ne treba da propustite na Festivalu dokumentarnog filma ДОК #1

Prvo izdanje Festivala dokumentarnog filma ДОК #1 održava se od 31. januara do 3. februara u Kombank dvorani

Objavljeno:

Kulturna ponuda Beograda bogatija je za još jedan festival kojem će se obradovati ljubitelji dokumentarnog filma. Prvo izdanje Festivala dokumentarnog filma ДОК #1 održava se od 31.01. do 03.02. u Kombank dvorani. Iz selekcije koja broji 20 filmskih ostvarenja, Espreso je izdvojio 6 koji skreću pažnju temama koje obrađuju.

NAŠ TIM, r: Džef i Majkl Zimbalist; 31.01. 22h, Sala 6

Nakon pada aviona 2016. na putu ka Medeljinu u Kolumbiji, gde je trebalo da odigraju prvi finalni meč Kupa Južne Amerike, nastradali su igrači brazilskog kluba Šapekoense. Tim i grad bili su podeljeni oko toga kako treba da se nose sa tragedijom. Da li da se usredsrede na održavanje uspomene na pale ili da krenu dalje? Trojica preživelih igrača otkriće svoju stranu priče.

Trejler možete pogledati OVDE.

TUPAMAROSI: URBANA GERILA, r: Martin Markovic; 01.02. 16h, Sala 6

U Karakasu, u Venecueli, gradu sa nezapamćenim brojem ubistava, Tupamarosi su za jedne predstavljali modernog Robin Huda, a za druge, nasilnike s druge strane zakona čija je deviza bila oko za oko. Uz nezapamćen pristup ovim kontroverznim pobunjenicima, reditelj Mark Markovic, beleži sedam burnih godina u životu Alberta „Čino“ Karijasa, bivšeg gerilskog borca i vođe Tupamarosa, koji se istakao nakon što je Ugo Čavez postao predsednik Venecuele. Nakon što je optužen za pljačke banaka i ubijanje policajaca, Čino odlučuje da odbaci svoju gerilsku reputaciju i prihvati Čavezovu socijalističku revoluciju koja je obećala da će osnažiti siromašne slojeve stanovništva.

Trejler možete pogledati OVDE.

DRŽAVA PROTIV MANDELE I OSTALIH, r: Nikolas Šampo i Žil Porte, 01.02. 20h, Sala 6

Kanski filmski festival 2018.

Stogodišnjica rođenja Nelsona Mandele obeležena je 2018. godine. On je vodeću poziciju u otporu Aparthejdu u Južnoafričkoj republici zauzeo tokom istorijskog suđenja 1963. i 1964. godine. Osim Mandele, na listi suočavanja sa smrtnom kaznom, našlo se još osam istaknutih ljudi, koji su takođe bili podvrgnuti bespoštednom unakrsnom ispitivanju. Tokom suđenja, južnoafrički režim je odgovornost prepustio tužilaštvu i mirno stajao po strani. Nedavno pronađeni arhivski audio snimci tih saslušanja nas vraćaju u prošlost mučne sudske bitke od pre pola veka, inovativnim rediteljskim postupkom. Izvanredan primer kreativne rekonstrukcije i nadgradnje arhivskog materijala kroz animirane sekvence koje se prepliću sa glavnim narativnim tokom i svedočenjima preživelih, dodaje emocionalnu dimenziju i empatiju sa žrtvama, protagonistima ovog filma.

Trejler možete pogledati OVDE.

SANTJAGO, ITALIJA, r: Nani Moreti, 02.02. 20h, Sala 6

Filmski festival u Torinu 2018.

Od septembra 1973. godine, nakon vojnog udara generala Pinočea, italijanska ambasada u Santjagu prihvatila je stotine i stotine tražilaca azila. Film Santjago, Italija govori o tom dramatičnom periodu, tokom kojeg su italijanske diplomate pružile spas velikom broju izbeglica.

Trejler možete pogledati OVDE.

ČOVEK KOJI JE UKRAO BANKSIJA, r: Marko Proserpio, 03.02. 16h, Sala 6

Filmski festival Tribeka 2018, Šefild dok/fest 2018.

Godine 2007. Banksi dolazi u Palestinu da slika na zidovima grada. Među umetničkim radovima koje je Banksi sa svojim timom naslikao na ulicama, jedan se posebno istakao. Bio je to Mural izraelskog vojnika koji legitimiše magarca, i koji podstiče bes. Jedna je stvar ući na teritoriju i raditi čak i bez uvođenja u zajednicu, ali čitavom svetu ih prikazati kao magarce je nešto neprihvatjivo. Upravo zato lokalni taksista Valid ulazi u grad i uz podršku zajednice, iseca zid koji vređa, sa ciljem da ga stavi na E-bay i proda najvećem ponuđivaču. Ono što sledi je priča o sukobu kultura, umetnosti, identiteta, krađe i crnog tržišta. U ulozi naratora našao se Igi Pop.

Trejler možete pogledati OVDE.

NAPRED CRVENI, NAPRED, r: Nensi Švarcman, 03.02. 18h, Sala 6

Filmski festival Tribeka 2018, Toronto film festival 2018.

Na predsezonskom fudbalskom slavlju u malom gradu u Ohaju, dogodio se gnusan zločin koji je privukao nacionalnu pažnju: igrači voljenog srednjoškolskog fudbalskog tima napali su tinejdžerku i dva ključna počinioca su kažnjena. Ali ono što je pokrenulo mnoga pitanja u vezi sa slučajem jesu dokazi otkriveni od strane Aleksa Godara, blogera koji se bavi kriminalom. Uznemirujući sakriveni sadržaj sa interneta pokrenuo je buru emocija i otkrio tajni dogovor tinejdžera, profesora, roditelja i trenera da zaštite napadače i diskredituju žrtvu.

Trejler možete pogledati OVDE.

Detaljan program Festivala dostupan je na: www.dokfest.rs, ulaznice se mogu kupiti na bilternici Kombank dvorane.

BONUS VIDEO: Kusturici nagrada koju je dobio Nelson Mandela (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.