Da li se Akademija ogrešila o njih? Pet rediteljki koje su mogle biti u užem izboru za Oskara (VIDEO)
Pet značajnih rediteljki današnjice, Foto: Espreso.co.rs / Profimedia

IZVAN FOKUSA

Da li se Akademija ogrešila o njih? Pet rediteljki koje su mogle biti u užem izboru za Oskara (VIDEO)

Za 91 godinu dodele Oskara, žene su samo pet puta bile nominovane u kategoriji "najbolji režiser"

Objavljeno:

Objavljeni su kandidati za prestižnu filmsku nagradu Oskar, a dosta nominacija osvojili su filmovi u kojima žene tumače vodeće likove.

Najviše nominacija dobili su filmovi "Roma" i "Favorit" u kojima su žene glavni likovi. Međutim, kada je reč o kategoriji "najbolji režiser" svi nominovani su muškarci.

- To se i očekivalo od ovogodišnjih nominacija za Oskara, ali to problem ne čini manjim - napisao je Kristofer Tapli u magazinu Variety.

I Liz Taker, na čelu udruženja "Žena u filmu i na televiziji Velike Britanije" nominacije u ovoj kategoriji nazvala je "duboko razočaravajućim".

- Pokazuje da moramo na tome još uvek da radimo, i srceparajuće je da Akademija previdi neka izuzeta dela - rekla je ona za BBC.

Za 91 godinu dodele Oskara, žene su samo pet puta bile nominovane u kategoriji "najbolji režiser".

Nakon ovogodišnjih nominacija, u javnosti su se pojavile ideje da žene treba nominovati isključivo na osnovu kvaliteta, a ne samo zbog jednake zastupljenosti.

- Možemo li prestati da se fokusiramo na rod, već umesto toga da se fokusiramo na talenat? - napisala je jedna žena na Tviteru.

- Uključivati žene samo da bi se ispunila kvota je seksistički i uvredljivo za žene. Pa šta ako su samo muškarci nominovani? Njihovi filmovi su jednostavno bili bolji, to je sve. Prestanite sve da tumačite kao seksističko ili rasističko - dodala je.

Ali Taker nije takvog mišljenja.

- Teško mi je da poverujem da je zbog nedostatka talenta samo pet žena ikada nominovano za najbolju režiserku . Ne tražimo nikakve ustupke ovde... Niko ne kaže da filmovi nominovanih nisu dobri, ali da li su zaista najbolji? Moj omiljeni film ove godine je bio "Možeš li mi oprostiti?" i ne zbog toga što ga je režirala žena. To sam saznala nakon što sam ga odgledala.

Zbog čega je onda toliko malo žena nominovano u ovoj kategoriji?

U svom tekstu u magazinu Variety Taker piše kako filmovi režiserki često ne dobijaju veliku promociju za vreme sezona nagrada.

- Način na koji se ljudi nominuju je duboko politički proces, veliki je novac iza kampanja... a tu ima i malo udela starijih ljudi.

A tu je i činjenica da se snima manje filmova koje režiraju žene. Samo 4 od 100 najpopularnijih filmova u SAD prošle godine režirale su žene: Nabor u vremenu (Ava DuVernej), Špijun koji me je ostavio (Susana Fogel), Baš sam lepa (Ebi Kon) i Blokatori (Kej Kenon).

A taj broj je još manji u podacima iz 2017. godine: žene su režirale samo 8% od najpopularnijih 100 filmova.

- I dalje postoji utisak da su žene jako pouzdane režiserke, ali ako želite zvezdani uspeh, obraćate se muškom režiseru - piše Taker.

Ovo je 5 režiserki koje su ove godine mogle biti nominovane za najbolje u ovoj kategoriji:

1. Debra Granik (Ne ostavljaj trag)

Prethodno nominovana za scenario za film iz 2010. godine "Zima do kostiju", Granik je ove godine mogla da bude nominovana za "Ne ostavljaj trag".

Film prati veterana raka u Iraku (Ben Foster) koji je odlučio da živi "u divljini" sa svojom ćerkom (Tomazin Mekenzi), a dobio je dobre ocene kritike i ima rejting od 100% na sajtu Rotten Tomatoes.

Džejn Kampion, jedna od pet žena nominovanih za najbolju režiserku, rekla je prošlog meseca da Granik treba da bude prepoznata kao kandidat za Oskara.

Ali, kao to što uvek biva, filmovi koji premijeru dožive na Sandens festivalu, poput filma "Ne ostavljaj trag", često budu zaboravljeni od strane članova Akademije.

2. Marijel Heler (Možete li mi ikada oprostiti?)

Još jedna žena koja je mogla da se nađe na spisku za najbolju režiserku je Heler, koja stoji iza crne komedije "Možeš li mi ikad oprostiti".

Nekadašnja glumica (39) iz Kalifornije imala je zapažen režiserski debi 2015. sa dramom o odrastanju "Dnevnik tinejdžerke".

"Možeš li mi ikad oprostiti" je njen drugi film, koji je dobio tri nominacije - za najbolji adaptirani scenario, u kojem Heler nije imala udela, i još dve za zvezde filma Melisu Makarti i Ričarda E. Granta.

Međutim, čini se da Heler neće još dugo ignorisati. Njen sledeći film, biografija dečijeg voditelja Freda Rodžersa već se vidi kao jedan od glavnih takmičara u festivalskoj sezoni 2020. godine.

3. Lin Remzi (Zaista, nikad nisi bio ovde)

Škotska režiserka Lin Remzi je među kandidatima za Bafta nagradu sledećeg meseca, za svoj film "Zaista, nikad nisi bio ovde", u beznadežnom i nasilnom trileru o ratnom veteranu, u interpretaciji Hoakina Finiksa, koji traga za nestalim devojkama.

Ona je takođe u užem krugu kandidata za najboljeg režisera/ku u izboru International Spirit Awards, gde su se takođe našle dve žene: Tamara Dženkins i Debra Granik.

Iako prepoznato u svetu filma, delo "Zaista, nikad nisi bio ovde" se ipak pokazalo kao previše mračno za Oskarove glasače.

Ovo je prvi projekat Lin Remzi nakon "Džejn ima pištolj", vesterna sa Natali Portman u glavnoj ulozi, koji je napustila dan pre nego što je počelo snimanje.

4) Džouzi Rurk (Marija Stjuart, kraljica Škotske)

Sa dve glavne ženske uloge koji su već imale četiri nominacije za Oskara u ranijim izborima, izdašnom produkcijom i "ikoničnim" kraljicama u središtu radnje, "Marija Stjuart, Kraljica Škotske" se činio predodređenim za brojne nominacije za ovogodišnjeg Oskara.

Ipak, na kraju se film jedino našao u užem izboru u kategorijama dizajna kostima i šminke, dok su i Sorša Ronan i Margo Robi izostavljene u glumačkim kategorijama.

S obzirom da je "Marija Stjuart, Kraljica Škotske" debitantski film Džouzi Rurk, možda bi bilo previše optimistično očekivati da se nađe iz prve u nominacijama za najbolju režiserku.

Budući da je "Miljenica" ostvarila 10 nominacija, ipak se može reći da su članovi Akademije naklonjeni kraljevskoj melodrami - što je moglo ići u prilog za Rurk ove godine.

5) Kloi Žao (Jahač)

Neočekivana kandidatkinja u kategoriji najbolje režije mogla je biti 36-ogodišnja Žao, čiji je drugi film "Jahač" tiho skupljao poštovaoce od debija 2017. na festivalu u Kanu.

Film je stigao u američke bioskope u aprilu prošle godine, te dobio nagradu za najbolji film u izboru Gotham Independent Film Awards, što je bilo jedno od prvih proglašenja najboljih filmova u 2018. godini.

S prelepom fotografijom, naglašeno impresionistički, "Jahač" priča priču o mladom kauboju, u interpretaciji pravog rodeo jahača Brejdija Žandroa, koji se mukotrpno oporavlja nakon teške povrede glave.

Žao možda nije prepoznata ove godine kao oskarovski kandidat, ali ne bi trebalo da joj bude previše krivo. Njen sledeći projekat "The eternals" će okupiti ekipu superheroja u produkciji Marvel Studija.

BONUS VIDEO: Kusturici nagrada koju je dobio Nelson Mandela (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.