UMRO JONAS MEKAS: Reditelj koji je radio sa Vorholom, Lenonom, Dalijem
Jonas Mekas, Foto: Profimedia

napustio nas je

UMRO JONAS MEKAS: Reditelj koji je radio sa Vorholom, Lenonom, Dalijem

Američki reditelj litvanskog porekla Jonas Mekas preminuo je danas u 97. godini u Njujorku, gde je bio jedna od značajnih figura američke avangardne kinematografije, saopštila je kulturna institucija Antologija filmskog arhiva (Anthology Films Archives) čiji je Mekas bio jedan od osnivač

Objavljeno:

Mekas je rođen u decembru 1922. godine u selu na severoistoku Litvanije. Bio je u radnom kampu u Nemačkoj za vreme Drugog svetskog rata pre nego što je emigrirao u SAD 1949. godine. Kao pasionirani filmofil, bavio se filmom iz različitih uglova, kao sineasta, ali i kao novinar, kustos, istoričar i portparol alternativne i eksperimentalne kinematografije. Mekas je snimio više od 70 filmova, pretežno dokumentarna ostvarenja u želji da uhvati trenutke u životu, koji često budu isečeni u montaži. Voleo je i efekte superpozicije, odnosno nanošenja slojeva. "Nikada nisam pratio scenario", rekao je Mekas jednom prilikom dok je snimao video o Muzeju savremene umetnosti u Los Anđelesu 2012. godine.

"Snimam, to je sve. To i danas radim. Ne radim sa unapred koncipiranim idejama. Snimam ono što se dešava a nikada ne znam šta će se desiti. Ne živim po nekim planovima", govorio je Mekas.

Bio je deo uticajne njujorške umetničke scene 70-ih godina, uključujući legendarni Studio 54. Radio je sa umetnicima kao što su Endi Vorhol, Salvador Dali, Džon Lenon...

Posebno je bio poznat po intimnim dnevničkim filmovima, u kojima su se pojavljivale mnoge ikone umetničke scene, uključujući Džeki Kenedi, Alena Ginsberga, Marinu Abramović i Bjork.

Najpoznatije njegovo delo je film "The Brig" iz 1964. godine u kojem je Mekas snimio pozorišnu predstavu koja se izvodila u jednom vojnom zatvoru. Mekas je osnovao i kinoteku na Menhetnu u Njujorku u kojoj se prikazuju jedino ostvarenja alternativne kinematografije.

BONUS VIDEO: Kusturici nagrada koju je dobio Nelson Mandela (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Seecult.org / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.