Zlatno jaje 12. Kustendorfa za švajcarski film ALL INCLUSIVE
Zlatno, srebrno i bronzano jaje Kustendorfa, Foto: Promo, Kustendorf

proglašeni pobednici

Zlatno jaje 12. Kustendorfa za švajcarski film ALL INCLUSIVE

“Humor i neočekivan pogled na našu planetu u ovom trenutku”".

Objavljeno:

"Zlatno jaje" za najbolji film 12. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf pripalo je švajcarskom ostvarenju "All Inclusive" Korine Švingruber Ilić. Žiri je film nagradio za, kako je obrazloženo, “"humor i neočekivan pogled na našu planetu u ovom trenutku”".

"Srebrno jaje" otišlo je u ruke Ognjena Petkovića za film "Jesenji valcer" (Srbija/SAD) - "za “originalnost sveta, kvalitet režije i snagu scenarija". "Bronzanim jajetom" nagrađen je film "Sortiranje" Mikela Storma Glomstejna (Norveška) - "za “izuzetno efikasnu poruku i jak udarac koji zadaje našem egu”". Specijalna priznanja dobili su Saša Karanović za film "Kostakurta (Bajka o Satankrajini)" (Republika Srpska) - "“za kreativni uvid i umetnikov pogled" i Ilarija Di Karlo za "Božanstveni put" (Nemačka) - koja je pohvaljena "za “koreografiju i estetiku”".

Za nagrade u takmičarskom programu nadmetao se 21 film, a odluku je doneo žiri koji su činili su glumica Stana Katić, Slobodan Despot, pisac srpskog porekla koji piše na francuskom jeziku i Tankred Ramon, francuski reditelj dokumentarnih filmova. Kanadsko - američka glumica srpskog porekla Stana Katić pohvalila je sve učesnike takmičarskog programa, koji su "predstavili izuzetne filmove, a pored samog umeća, prilikom odlučivanja, vrednovali su nivo originalnosti i razumevanje našeg vremena".

Francuski direktor fotografije Mišel Amatje dodelio je nagradu "Vilko Filač" - "za najbolju fotografiju" Nataliji Pic za ostvarenje "“Ja imam nešto za sebe", reditelja Iva Kondefera (Poljska), "za “kombinaciju dizajna, svetlosti i osetljivog pokreta kamere”".

Predstavnik humanitarne fondacije Mkiva iz Južne Afrike, pesnik, aktivista i filmski porducent Zolani Mkiva, uručio je Emiru Kusturici nagradu za celokupan doprinos, nazvavši ga “"globalnim šampionom kulture”, “simbolom slobode i pravde” i “živom legendom”".

Kusturica je, zahvalivši na nagradi, rekao da je o priznanju obavešten pre dva meseca mejlom, a jezik kojim je bilo napisano to pismo govori o dubokoj tradiciji humanizma. "Engleski jezik retko trpi tako duboke ljudske misli. Engleski jezik se uglavnom bazira na novim i novostvorenim rečima, a ovo je jezik iz dubine duše. Dragi Mkiva, hvala mnogo. Mislim da bi naša budućnost mogla da se nazove kao kraj filma 'Kazablanka': Ovo je početak divnog prijateljstva"”, rekao je Kusturica.

Domaćin je i zatvorio ovogodišnji festival, odnosno otvorio 13. izdanje “Kustendorfa”. On je podsetio da bivši urugvajski predsednik Hose Muhika u njegovom dokumentarnom filmu "“Pepe, jedan uzvišeni život”", kojim je 12. “Kustendorf” ortovren, na kraju kaže: "“Ne odlazim, ja dolazim”." "“Tako je i sa našim festivalom. Besmisleno je da zatvorim festival. Zato, sledeći festival je otvoren”", poručio je Kusturica.

Gosti ovogodišnjeg festivala bili su glumci Met Dilon, Serđi Lopez, Marčelo Fonte, Adrijano Tardiolo i Luka Čikovani, reditelji David Oelhofen, Damijano i Fabio Dinočenco i producent Andrea Gambeta. Osim takmičarskih ostvarenja, u ostalim festivalskim programima prikazani su filmovi "Srećan kao Lazaro" italijanske rediteljke Aliče Rorvaher, dobitnice nagrade za najbolji scenario na festivalu u Kanu, zatim "Bliski neprijatelji" Davida Oelhofena, "Nežna ravnodušnost sveta" Adilhana Jeržanova, "Dogmen" reditelja Matea Garonea, film Vima Vendersa "Papa Franja: čovek od reči" i film braće Damijana i Fabija Dinočenco "Dečaci plaču".

U okviru programa "Retrospektiva velikana" prikazani su film "Dragstor kauboj" Gasa van Santa, "Vuk samotnjak" Obrada Gluščevića, "Sjećaš li se Doli Bel?" Emira Kusturice, kao i "Vestern" Manuela Porijera, "Svlačenje" Miloša Formana i "Dvadeseti vek" Bernarda Bertolučija. Festivalska nagrada "Za buduće filmove" uručena je glumcima Serđiu Lopezu i Slavku Štimcu.

BONUS VIDEO: Kusturici nagrada koju je dobio Nelson Mandela (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / B92 / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.