UMRO MIODRAG RADOVANOVIĆ: Srbija se oprašta od popularnog MRGUDA
Popularni "Šicer" iz Salaša u malom ritu, Foto: Printscreen/youtube

tužna vest

UMRO MIODRAG RADOVANOVIĆ: Srbija se oprašta od popularnog MRGUDA

Poznati glumac preminuo je u Beogradu u 90. godini posle kraće, teške bolesti, saopštilo je Udruženje dramskih umetnosti Srbije

Objavljeno: 15:18h

Poznat i pod nadimkom Mrgud ostvario je čitav niz rola na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, čiji je bio član, igrao je i u drugim teatrima a po IMDB-u na malim i velikim ekranima ostvario je 154 uloge među kojima su Šicer u seriji "Salaš u malom ritu", Komadant Libek u "Balkan ekspresu" Nikola Pašić u "Kolubarskoj bitci", Spiridon u "Boju na Kosovu"...

Dobitnik je nagrade "Srebrna Arena" za ulogu Šicera u seriji "Salaš u Malom Ritu", zatim "Ordena zasluga za narod sa zlatnim vencem", te nagrade "Ardalion" za tri epizodne uloge u "Mletačkom trgovcu".

Miodrag Radovanović, rodom iz Čačka, osnovnu školu je završio u ovom gradu, a gimnaziju u Kraljevu. Iz Kraljeva, Miodrag je otišao za Beograd gde je studirao slavistiku i agronomiju a završio Pozorišnu akademiju, kasnije preimenovanu u Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Mate Miloševića.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čiji je saradnik, a ubrzo i član postao sredinom pedesetih godina odigravši 106 uloga, nastupio je u nekim od najznačajnijih predstava poput: Romeo i Julija u režije Mate Miloševića, Otkriće po deobama Dobrice Ćosića (režija Mata Milošević i Predrag Bajčetić), Sartrove Prljave ruke u režiji Bore Draškovića, Hrvatski Faust režija Slobodan Unkovski, Rodoljupci u režiji Dejana Mijača (1986), Buđenje proleća reditelja Harisa Pašovića.

Iz predstave Tarelkinova smrt
Iz predstave Tarelkinova smrt foto: JDP arhiva

Za niz uloga u predstavi koja je snažno obeležila pozorišni trenutak u ondašnjoj Jugoslaviji, Veseli dani ili Tarelkinova smrt u režiji Branka Pleše, sa ostalim članovima ansambla trijumfovao je na beogradskom Bitefu, u to doba prestižnom festivalu Teatar nacija u Nansiju i na festivalu MESS u Sarajevu na kome je Radovanović nagrađen Zlatnim lovorovim vijencem. Tri uloge u jednoj od najdugovečnijih predstava JDP-a, Mletački trgovac u režiji Egona Savina, donela mu je nagradu Ardalion na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda” u Užicu.

Nadimak "Mrgud" dobio je još u osnovnoj školi kada ga je drugar tako nazvao zbog neke nesuglasice.

Miodrag Radovanović je bio oženjen Radmilom Velicki-Radovanović.

BONUS VIDEO: SLAVKO ŠTIMAC NA KUSTENDORFU: Osećam se odlično! Hvala Emiru! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.