SERIJA KOJA JE ZAUVEK PROMENILA TELEVIZIJU: Porodica Soprano slavi 20 godina od prvog emitovanja (VIDEO)
Džejms Gandolfini kao Toni Soprano, Foto: Tumblr

kultno ostvarenje

SERIJA KOJA JE ZAUVEK PROMENILA TELEVIZIJU: Porodica Soprano slavi 20 godina od prvog emitovanja (VIDEO)

Prva epizoda je emitovana 10. januara 1999.

Objavljeno:

Serija koja je obeležila istoriju televizije i koja ju je zauvek promenila slavi čak 20 godina od prvog emitovanja - u pitanju je, naravno, serija "Porodica Soprano".

Ova sada kultna serija emitovala se od 1999. do 2007, skoro čitavu deceniju, u šest sezona ispričala je nesvakidašnje-svakidašnju priču o italijansko-američkom bosu iz Nju Džersija Toniju Sopranu.

Toni Soprano, preteča današnjih učestalih televizijskih antiheroja, kroz svoja emotivna i komična zapažanja o životu i probleme sa kojima smo mogli da se poistovetimo, postao je miljenik televizijske publike širom sveta.

Serija je osvojila 21 Emi i pet Zlatnih globusa, a pre tri godine Američko udruženje scenarista i časopis „TV gajd“ (nezavisno jedno od drugog) proglasili su je najboljom serijom svih vremena.

Prva epizoda je emitovana 10. januara 1999. O seriji se pričalo na vestima, u tok-šouovima, a u celoj Americi izašla je samo jedna negativna kritika. Svaku epizodu pratilo je 10-18 miliona gledalaca, a svaka sezona bila je bolja od prethodne.

"Porodica Soprano" je na televiziju donela do tada nezamislive scene seksa i nasilja, ali i neverovatnu kompleksnost likova. Naučila nas je, kroz psihološke lomove Tonija Soprana, kako ništa nije "crno-belo" i kako i najozloglašeniji zločinci iza svojih dela imaju čitav mehanizam uzroka koji su ih pretvorili u monstrume.

Seriju je tako dobrom učinio i verodostojan kasting. Kao i likovi koje igraju u seriji, većina glumaca u Porodici Soprano poreklom su Italijani. Mnogi članovi glumačke postave pojavili su se zajedno u filmovima i serijama, pre nego što su se pridružili postavi Porodice Soprano.

U seriji igra ukupno 27 glumaca koji su se pojavili u kriminalističkom filmu Martina Skorsezea Dobri momci, uključujući glavne glumce.

Interesantno je to što su imena u seriji, zapravo prijatelji iz srednje škole samog reditelja. Dejvid Čejs, koji je inače poreklom Italijan, očekivao je da će mu mafijaško okruženje omogućiti da obrađuje teme kao što su, između ostalih, identitet italijanskih Amerikanaca i priroda nasilja.

Veći deo serije snimljen je na lokacijama u Nju Džerziju, dok su zatvorene scene snimane u jednom njujorškom studiju.

Serija je doživela i kritike zbog seksizma, kao i zbog toga što su mnogi u liku Tonija Soprana, koji je nasilan i poročan, videli "idola" i "kul frajera". Ipak, takve interpretacije ne mogu se staviti na teret kreatora serije, koji su kroz sudbinu mafijaškog bosa jasno prikazali šta donosi takav život.

"Porodica Soprano" zauvek će imati status "kultne" i po mišljenu mnogih gledalaca širom sveta možda ostati i nešto najbolje što se ikada emitovalo na malim ekranima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.