Pohvala filmskog kritičara Stivena Daltona za IZGREDNIKE Dejana Zečevića
Scena iz filma Izgrednici, Foto: FCS promo

srpski kandidat za oskara

Pohvala filmskog kritičara Stivena Daltona za IZGREDNIKE Dejana Zečevića

"Izgrednici kombinuju horor, distopijski SF, društveni komentar i film noir na način koji budi budi asocijaciju na ranije radove Dejvida Kronenberga ili Darena Aronofskog"

Objavljeno:

Referentni filmski i esnafski magazin The Hollywood Reporter doneo je ovih dana i prikaz „Izgrednika“, filma Dejana Zečevića i aktuelnog srpskog predstavnika u trci za nominaciju za Oskara za najbolji film sa neengleskog govornog područja.

Filmski kritičar Stiven Dalton u tom svom prikazu, između ostalog, istakao je sledeće: „Brutalistička betonska arhitektura Beograda igra vodeću ulogu u ovom vizuelno upečatljivom trileru srpskog reditelja Dejana Zečevića. Izgrednici kombinuju horor, distopijski SF, društveni komentar i film noir na način koji budi budi asocijaciju na ranije radove Dejvida Kronenberga ili Darena Aronofskog – i zaista, debitantski film Aronfskog, Pi, jeste očigledna stilska preteča sa svojom snažnom monohromnom slikom, paranoidom atmosferom i pulsirajućim elektronskim muzičkim skorom.“

Izgrednici u stilu Aronofskog i Kronenberga
Izgrednici u stilu Aronofskog i Kronenberga foto: FCS promo

Dalton zaključuje da „ovaj oku ugodni neo-noir dobro funkcioniše kao mračni zaokret put teritorije Crnog ogledala i kao stilizovani urbani košmar ubedljive monohromne slike i jezovitih elektronskih zvukova“.

Ovaj film u režiji Dejana Zečevića je odlukom Stručnog odbora Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije (AFUN) postao srpski kandidat za nagradu Oskar Američke filmske akademije.

Izgrednici su snimani tokom oktobra i decembra 2015. godine, na lokacijama u Beogradu i Novom Sadu. Iza ovog projekta stoji Biberche, filmska kuća koja je producirala prethodni Zečevićev film Neprijatelj, a takođe i nagrađivani film Takva su pravila reditelja Ognjenja Sviličića.

Izgrednici
Izgrednici foto: FCS promo

Glavni junaci, Aleksandar, Teodora i Danijel, studenti su sociologije koji se, nesvesni rizika, upuštaju u opasan eksperiment. Radoznala trojka želi da dokaže da prostorna destrukcija (nered>vandalizam) postepeno prerasta u socijalnu destrukciju (izgred>zločin), da jedno proističe iz drugog. Studenti isprva ne shvataju da im haos koji izazivaju za potrebe eksperimenta polako ali sigurno menja živote. Kada se situacija otme kontroli, njihov profesor će ih ostaviti da se sami suoče s posledicama.

Glavne uloge u filmu su pripale Radovanu Vujoviću, Marti Bjelici i Mladenu Sovilju, dok lik njihovog profesora tumači iskusni Svetozar Cvetković. Vujović je pažnju na sebe skrenuo pre deset godina ulogom u Šejtanovom ratniku Stevana Filipovića, a popularnost je stekao zahvaljujući seriji i filmu Vojna akademija. Bjelica je glumila u pomenutim Čizmašima, a nalazi se i u glumačkoj podeli Otadžbine Olega Novkovića. Sovilj je takođe glumio u Čizmašima, ali je prvenstveno prepoznatljiv po glavnoj muškoj ulozi u Neposlušnim Mine Đukić. Pored njih, u Izgrednicima su uloge ostvarili i Predrag Ejdus, Boris Isaković, Branka Šelić, Miorljub Lešo, Miodrag Dragičević…

Pre Izgrednika, Zečević je režirao naučno-fantastični triler Procep i televizijsku seriju Čizmaši po istoimenom romanu Dragoslava Mihailovića. Zečevićevi saradnici na Čizmašima, scenarista Đorđe Milosavljević, direktor fotografije Miladin Čolaković i montažer Lazar Predojev, sarađivali su sa njim i na Izgrednicima. Zečević je do sada bio prevashodno poznat po svojim žanrovskim filmovima (oprobao se u gotovo svim žanrovima, od komedije do horora), ali njegov novi film ponajpre poseduje art-house senzibilitet – Izgrednici su snimljeni u crno-beloj tehnici i atipičnom 4:3 formatu. Nastanak i ovog filma je podržao Filmski centar Srbije.

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso - novogodišnji specijal (Premotavanje 2018. godine)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.