Novi film Jorgosa Lantimosa otvara 47. FEST!
The Favourite, Foto: Promo

THE FAVOURITE

Novi film Jorgosa Lantimosa otvara 47. FEST!

Jedan od najoriginalnijih glasova savremenog autorskog filma, Jorgos Lantimos, sada je već svetski čuveni reditelj koji je popularizovao takozvani "čudni talas" grčkog filma

Objavljeno:

Višestruko nagrađivani film The Favourite grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa imaće čast da otvori 47. izdanje FEST-a.

Ova crnohumorna istorijska drama prikazuje dešavanja na britanskom dvoru početkom 18. veka, kada je malo poznata kraljica Ana vladala, a iza kulisa su se za njenu naklonost i vlast iz senke borile dve dvorske dame.

Jedan od najoriginalnijih glasova savremenog autorskog filma, Jorgos Lantimos, sada je već svetski čuveni reditelj koji je popularizovao takozvani "čudni talas" grčkog filma. Beogradska publika imala je prilike da se upozna s njegovim jedinstvenim pogledom na svet već na samom početku njegove karijere - 2010. FEST je prikazao Očnjak (Dogtooth), koji je Lantimosu doneo nominaciju za Oskara i otvorio mu sva vrata. Na FEST-u 2016 smo takođe imali prilike da vidimo film Jastog, za koji je osvojio nagradu žirija u Kanu, a ove godine dobio je Gran pri u Veneciji za svoj novi poduhvat - film The Favourite.

The Favourite
The Favourite foto: Promo

Scenario, režija, kamera, kostimi, scenografija... Kritičari podjednako hvale svaki aspekt filma. Ipak, sa sigurnošću se može reći da je najveći adut ovog ostvarenja izrazito jaka glumačka postava koju predvode Olivija Kolman, Rejčel Vajs i Ema Stoun. Kolman tumači kraljicu Anu, sasvim nesposobnu vladarku krhkog zdravlja i nestabilnog uma, koja nije preterano zainteresovana za politiku, već vreme radije troši na trke jastoga i brigu o 17 zečeva. Rejčel Vajs je lejdi Sara, Vojvotkinja od Marlboroa, kraljičina bliska prijateljica i savetnica koja zapravo upravlja kraljevstvom iz senke. Sarina rođaka Ebigejl (Ema Stoun) zapošljava se na dvoru kao sluškinja, ali ubrzo shvata da kraljičino stanje može vešto da izmanipuliše u svoju korist. Sara i Ebigejl će se pokazati kao dostojne protivnice, britke manipulatorke koje će se upustiti u beskrupuloznu borbu za prevlast i poziciju glavne kraljičine miljenice.

The Favourite
The Favourite foto: Promo

Od ideje do realizacije filma prošlo je čak 20 godina. Iako je scenario fascinirao producente od samog starta, finansijeri svojevremeno nisu želeli da podrže film u kome nema puno muških uloga. Čini se da je sada savršen trenutak za ovu priču, a potencijal scenarija prepoznao je i Lantimos koji je izjavio da ga je privukla prilika da stvori tri jedinstvena, kompleksna ženska lika, što se ne viđa često na filmu. The Favourite je prvi film koji je Lantimos režirao po tuđem scenariju, ali je nesumnjivo obojen specifičnim mračnim humorom i stilizovanom estetikom ovog ekscentričnog autora. Ipak, kritičari ga nazivaju njegovim "najpristupačnijim" ostvarenjem do sad.

The Favourite
The Favourite foto: Promo

U iščekivanju zvaničnih nominacija za Oskara uveliko se spekuliše da je The Favorite sasvim sigurno osigurao nominacije za najbolji film, režiju, scenario, i svoje tri glavne glumice. Olivija Kolman je u Veneciji dobila nagradu Volpi kup za najbolju glumicu, a sve tri su u trci za Zlatni Globus.

The Favourite
The Favourite foto: Promo

I prošle godine je FEST otvorio jedan od najzapaženijih filmova sezone- Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju, Martina Mekdone. Nekoliko dana nakon što je beogradska publika premijerno pogledala ovu maestralnu dramu, Frensis Mekdormand i Sem Rokvel nagrađeni su Oskarima za svoje izuzetne uloge. 47. FEST održaće se od 22. februara do 3. marta 2019. godine. Kompletan program festivala objavićemo na press konferenciji 24. januara, kada će biti i online i na našem sajtu www.fest.rs

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.