Met Dilon dolazi na Kustendorf
Met Dilon, Foto: Profimedia

holivudska zvezda na mokroj gori

Met Dilon dolazi na Kustendorf

Na 12. Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu Kustendorf od 11. do 16. januara u Drvengradu, na Mokroj Gori, za nagrade će se takmičiti 21 film

Objavljeno: 27.12.2018. 14:08h
  • 29

Festival će otvoriti dokumentarac reditelja Emira Kusturice "Pepe, jedan uzvišeni život" posvećen bivšem urugvajskom predsedniku Hozeu Muhiki. Narednog dana biće prikazan film "Srećan kao Lazaro" italijanske rediteljke Aliće Rorvaće.

Trećeg dana festivala publika će moći da pogleda filmove "Bliski neprijatelji" i "Nežna ravnodušnost sveta" reditelja Davida Oelhofena i Alhana Ježanova, a četvrtog film "Dogmen" reditelja Matea Garonea koji će predstaviti glumac Marčelo Fonte.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je danas da je Ministarstvo podržalo Kustendorf sa 25 miliona dinara i da je "imalo više para, dalo bi još vše", jer je prema njegovim rečima u pitanju "tektonski kulturni događaj" značajan za Srbiju, region, Evropu i svet.

"Džoni Dep, Žak Odijar, Džim Džarmuš, Monika Beluči, Aleksej Balabanov, Andrej Končelovski, sad nisam pročitao deo enciklopedije svetskog filma, ovo su imena koja su gostovali na Kustendrofu. Samo ova činjenica govori u prilog zaključku da je reč o najznačajnim kulturnom dogadjaju u Srbiji", rekao je Vukosavljević.

On je Kustendorf metaforično uporedio sa "malim, galskim selom" iz stripa o Asteriksu, koje se hrabro bori protiv "zlog rimskog carstva".

 

Emir Kusturica
Emir Kusturica foto: Profimedia

 

"Ako pristup industriji filma okarakterišemo kao dominantnu oblast holivudske estetike i holivudskih težnji ka komercijalizaciji jedne tako značajne umetnosti, onda je Kustendrof malo selo u tom rimskom carstvu koje se uporno i snažno bori protiv te dominacije, logike i pseudokulturne matrice", ocenio je Vukosavljević.

Osnivač festivala, reditelj Emir Kusturica rekao je da Kustendorf nije "privatni festival", da ih sa istom sumom novca godinama pomaže Ministarstvo i da ta sredstva pokrivaju troškove karata gostiju.

Prema njegovim rečima, jedna od tajni festivala je u ambijentu koji omogućava susrete velikana i nepoznatih autora iz kojih bi trebalo da se iznedri nova ideja o filmu.

"Od Drugog svetskog rata imali smo mnogo filmskih talasa, sada tih talasa nema, postoji samo opštost iz koje neko stidljivo izviri i ponovo nestane i zato je pitanje filma pitanje ambijenta, a naš ambijent je prouzrokovao već pet ili šest autora koji su napravili vrlo uspešne filmove", kazao je Kusturica.

 

 

Za festivalske nagrade Zlato, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 21 film, čiji su autori mladi režiseri iz Srbije, BiH, Makedonije, Švajcarske, Australije, Norveške, Poljske, Rusije, Izraela, Francuske, Nemačke, Irana, Meksika, Španije, Turske i Filipina.

Ovi filmovi izabrani su među 718 koliko je pristiglo na konkurs, a o njima će odlučivati međunarodni žiri koji će činiti ruska glumica Dijana Požarskaja, francuski režiser Tankred Ramon i srpski izdavač Slobodan Despot.

U okviru programa "Retrospektiva velikana", biće prikazani filmovi "Vestern", "Sećaš li se Doli Bel" i "Dragstor kauboj" kada će radionicu održati glumac Met Dilan i gostovati glumci Slavko Štimac i Serđi Lopez.

 

 

U programu "Novi autori" biće dugometražni film crnogorskog reditelja Ivana Salatića "Ti imaš noć", a u okviru pratećeg programa biće predstavljen film "Devojke u igri" Aline Skšeševske.

U galeriji "Kapor" biće izložba slika Ratka Lalića, a u muzičkom delu festivala nastupiće "Orkestra narodne muzike braća Advahov Valeriju", "Kaskval & Kristi Traktor", holandsko-sprski ansambl "Jovan Pavlović i Marko Marković bas bend", grupa "Kal" i "Bilja Krstić i Bistrik orkstar".

 

BONUS VIDEO: ŽARKO LAUŠEVIĆ IZ AMERIKE: Koreni se tiču svih nas! Odgovornost je velika!

 

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media