Eurimages podržao i dve srpske manjinske koprodukcije sa Gruzijom i Litvanijom
Film Susret, Foto: FCS promo

srpski film

Eurimages podržao i dve srpske manjinske koprodukcije sa Gruzijom i Litvanijom

U filmovima "Susret" i "Suton" će učestvovati Playground Produkcija (Sarita Matijević) i Nikolina Vučetić Zečević (Biberche)

Objavljeno:

Eurimages, fond Saveta Evrope za potporu filmu, na sesiji održanoj u Tbilisiju, u Gruziji podržao je i dve srpske manjinske koprodukcije. Srbiju je na pomenutom zasedanju Eurimagesa predstavljao Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, a valja istaći da ova podrška znači da će Srbija ostvariti svoje prve koprodukcije sa Gruzijom i Litvanijom.

Tom prilikom projekat gruzijsko-austrijsko-srpskog dokumentarnog filma „Susret“, o ponovnom okupljanju pobedničkog ženskog šahovskog tima Sovjetskog saveza nakon trideset godina; ovaj projekat je podržan kao jedini dokumentarni projekat u ovom odabiru, a podrška iznosi 72 hiljade evra.

Rediteljka filma Susret je Tatia Skhirtladze, korediteljka je Anna Khazaradze , a ovaj film nastaje po scenariju Ine Ivanceanu i Tatije Skhirtladze. Jedan od koproducenata je i srpska produkcijska kuća Playground Produkcija, a ovdašnja koproducentkinja je Sarita Matijević. Snimanje je krenulo na ovogodišnjoj Šahovskoj olimpijadi u Batumiju, gde su slavne šahistkinje počasne gošće. Ukupan budžet Susreta iznosi 400 hiljada evra.

U Gruziji je odlučeno da Eurimages podrži i projekat novog igranog filma litvanskog reditelja Šarunasa Bartasa; reč je o projektu Suton (In the Dusk), koji nastaje kao koprodukcija Litvanije, Francuske, Češke, Letonije i Srbije. Ovom projektu je odobrena podrška u iznosu od 250 hiljada evra. Ovdašnji koproducent pomenutog filma je kuća Biberche Productions, a srpska koproducentkinja je Nikolina Vučetić Zečević. Šarunas Bartas je cenjeni i višestruko nagrađivani litvanski reditelj evropskog renomea, a njegovi najznačajniji filmovi su: A casa, Few of Us, Koridorius, Freedom i Frost.

BONUS VIDEO: Nikola Vranjković - Marburg (hommo epilepticus) (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.