NEPUTOVANJA u zvaničnom programu SANDENSA, najznačajnijeg festivala nezavisnog filma na svetu
Veliki uspeh za domaće autore, Foto: Promo, FCS

svaka čast

NEPUTOVANJA u zvaničnom programu SANDENSA, najznačajnijeg festivala nezavisnog filma na svetu

Film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka izborio je i nonimaciju za prestižnu nagradu Annie

Objavljeno:

Kratki animirani film „Neputovanja“ autora Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, biće prikazan u zvaničnom programu Festavala Sandens (Sundance), koji će biti održan od 24. januara do 3. februara u Park Sitiju, u SAD. Reč je o najrefrentnijem festivalu nezavisnog filma u Americi, ali i u čitavom svetu.

Neputovanja, nastala u koprodukciji Srbije i Slovačke i uz podršku Filmskog centra Srbije, biće, zajedno sa još četrnaest probranih drugih ostvarenja, prikazana u tamošnjem programu kratkih animiranih filmova. Osim toga, Neputovanja su izborila i nonimaciju za prestižnu nagradu Annie, koje će biti dodeljene u više kategorija najboljim animiranim filmovima iz svih krajeva planete. U svetu nezavisnog animiranog filma nagrada Annie predstavlja pandan čuvenom Oskaru.

Kadar iz filma
Kadar iz filma foto: Promo, FCS

Neputovanja je već višestruko nagrađivano delo – nedavno je ovo ostvarenje na devetom izdanju Festivalu animacije Animage u Pernambuku, u Brazilu, osvojilo nagradu za najbolji scenario. Pre toga, ovaj je film osvojio specijalnu nagradu žirija na prestižnom festivalu SITGES (51st SITGES – International Fantastic Film Festival of Catalonia) u kategoriji kratkih animiranih filmova. A u Italiji film je nagrađen za najboliji kratki film po izboru studentskog žirija na Filmskom festivalu u Karboniji (Carbonia Film Festival). Tu je i nagrada na Festivalu srpskog filma fantastike u Beogradu.

Neputovanja su premijerno prikazana na ovogodišnjem Berlinalu, na Martovskom festivalu film je osvojio Grand Prix u kategoriji animiranog filma. Film se direktno kvalifikovao za Oskara na osnovu osvojenog Grand Prixa Zlatni Pegaz na festivalu Animator u Poljskoj. Film je do sada prikazan na brojnim drugim festivalima među kojima su Annecy, Animafest Zagreb i Sarajevo Film Festival.

Producent filma je Jelena Mitrović (Baš Čelik), koproducenti iz Slovačke su Eva Pavlovičova i Peter Badač, montažer Milina Trišić, muziku je radio Dušan Petrović, zvuk Vladimir Janković i Aleksandar Protić, a narator je Maša Mileusnić. Film su finansirali Filmski centar Srbije, Slovački audiovizuelni Fond i televizija Arte.

BONUS VIDEO: Espreso intervju - Kralj Čačka

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.