Proglašeni dobitnici nagrada FIPRESCI i ALEKSANDAR PETKOVIĆ PETKO za najbolji snimateljski rad
Proglašenje dobitnika, Foto: Tanja Drobnjak

vredna priznanja

Proglašeni dobitnici nagrada FIPRESCI i ALEKSANDAR PETKOVIĆ PETKO za najbolji snimateljski rad

Na večerašnjem svečanom zatvaranju Festivala biće proglašeni dobitnici nagrada pratećih programa, kao i glavne nagrade, Grand Prix „Aleksandar Saša Petrović" za najbolji film

Objavljeno:

U petak 30. novembra, u prostorijama Kombank dvorane održana je konferencija za medije u okviru Festivala autorskog filma. Konferenciju je moderirao Petar Mitrić, a predstavljene su neke od nagrada koje će biti dodeljene na ovogodišnjem izdanju festivala. Publici se prvi obratio Miloš Spasojević, ispred Udruženja filmskih umetnika Srbije, kao član žirija koji dodeljuje nagradu „Aleksandar Petković Petko“ za najbolji snimateljski rad. Žiri su činili još i Tomislav Gavrić i Predrag Popović. Spasojević je istakao važnost ove nagrade s obzirom na to da se dodeljuje za jedan od ključnih aspekata filma, a inače ne postoji mnogo mogućnosti za ovakvo priznanje na drugim festivalima u Srbiji. Nagrada se dodeljuje Ivanu Markoviću, direktoru fotografije filma „Ti imaš noć“. Žiri je kao obrazloženje naveo da je Marković snimateljskom veštinom doprineo snažnom i dubokom utisku filma i dao mu ujednačen i poseban filmski stilski oblik.

foto: Tanja Drobnjak

Ispred žirija filmske kritike FIPRESCI Srbija, publici se obratio Dušan Cicvara. Žiri su takođe činili Milan Špiček (predsednik žirija) i Vladimir Džudović. Specijalna nagrada Slobodan Novaković dodeljuje se filmu „Granica“ Alija Abasija. Ovaj film na efektan način spaja mit o trolovima i realnost baveći se opstankom neprilagođenih u skandinavskim društvima socijalnog blagostanja. Glavna nagrada Slobodan Novaković dodeljuje se filmu „Kradljivci“ Koreede Hirokazua koji je otvorio ovogodišnji Festival autorskog filma. Žiri u obrazloženju navodi da Hirokazu u „Kradljivcima“ od prve do poslednje sekvence hirurški precizno pokazuje šta se sve može dogoditi kada se unutar jedne, samo na prvi pogled srećne porodice otvori Pandorina kutija. Publici se naposletku obratio i profesor Vlada Petrić koji dodeljuje nagradu Slavko Vorkapić u iznosu od 2000 dolara za najsinematičniju sekvencu. Nagrađeni film će biti predstavljen večeras na zatvaranju festivala, a profesor Petrić je izjavio da se nagrađuje suština filma, odnosno ono što ne možete videti ni u jednoj drugoj umetnosti.

Na večerašnjem svečanom zatvaranju Festivala biće proglašeni dobitnici nagrada pratećih programa, kao i glavne nagrade, Grand Prix „Aleksandar Saša Petrović" za najbolji film.

U subotu 1. decembra biće prikazani filmovi sa festivala u okviru Festivala autorskog filma na bis.

Dvorana kulturnog centra

14:00 Jedan dan 16:30 Ajka 19:00 Suton 21:30 Devojka Dom omladine Beograda

12:30 Pepeo je najčistije belo 15:00 Svi znaju 17:30 Teret 19:30 Kradljivci 22:00 Klimaks Kombank dvorana

13:30 Kradljivci 16:00 Granica 18:00 Svi znaju 20:30 Klimaks

BONUS VIDEO: Espreso intervju - Kralj Čačka

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.