BANOVIĆ STRAHINJA I MIGRANTSKA KRIZA: Stefan Arsenijević počeo snimanje svog novog filma
Stefan Arsenijević s glumačkom ekipom, Foto: FCS promo

adaptacija

BANOVIĆ STRAHINJA I MIGRANTSKA KRIZA: Stefan Arsenijević počeo snimanje svog novog filma

Film "Strahinja" predstavlja savremenu adaptaciju tradicionalne srednjevekovne srpske pesme

Objavljeno:

Počelo je snimanje filma „Strahinja“, novog, drugog po redu celovečernjeg igranog ostvarenja reditelja Stefana Arsenijevića, autora višestruko nagrađivanog kratkog filma „(A)Torzija“ (2003) i dugometražnog igranog filma „Ljubav i drugi zločini“ (2008), premijerno prikazanog u zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala te godine.

Film predstavlja savremenu adaptaciju tradicionalne srednjevekovne srpske pesme Banović Strahinja. Ovaj Strahinja je vredni, sportu predan i impulsivan mladi čovek iz Malija. Tri godine pre toga, kada je otpočela migrantska kriza, on sa svojom suprugom Ababuo uspeva da dođe u Nemačku ali ih ipak vraćaju u Beograd. Srbija možda ni nije Nemačka, ali je pristojna zemlja gde on može da se skrasi i otpočne novi život. Počinje da igra za lokalni fudbalski klub, volontira za Crveni krst, sve mu ide u korist... Zahvaljujući uloženom trudu, on je ubeđen da će im biti odobren azil. Ali proces je dug, veoma dug...

Sa snimanja filma
Sa snimanja filma foto: FCS promo

Stefan Arsenijević režira film, po scenariju koji je napisao sa Bojanom Vuletićem i Nikolom Dukrejom. Direktorka fotografije je Jelena Stanković, snimateljka filmova Prajtičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem, Rekvijem za gospođu J. i Zaveštanje, a montažerka Vanja Kovačević. Scenografkinja je Zorana Petrov, a kostimografkinja Carine Rando De Felice, dok je za šminku zadužena Sophie Garlinskas. Uloge tumače: Ibrahim Koma, Nancy Mensah-Offei. Maxim Khalil, Rami Farah, Nebojša Dugalić, Slaviša Ćurović, Strahinja Blažić, Radovan Miljanić, Vladimir Grbić.

Film nastaje u produkciji kuća Art & Popcorn (Srbija), Surprise Alley (Francuska), Les Films Fauves (Luksemburg), Chouchkov Brothers (Bugarska). Filmski centar Srbije je u decembru 2016. podržao ovaj projekat na Konkursu za sufinasiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, kao i CNC (Centre national du cinéma et de l’image animée), francuski centar za film i pokretne slike, agencija pri tamošnjem Ministarstvu kulture, u kategoriji prvog i drugog filma, te Filmski fond Luksemburga je u kategoriji Cineworld, a potom i Eurimages, fond Saveta Evrope za potporu filmu.

Film se snima na raznim lokacijama u Beogradu i u okolini Beograda (Surčin, Progar, Ugrinovci), kao i u Beočinu. Planirano je da se snimanje završi 14. decembra.

Osim već pomenutog, Stefan Arsenijević je na planu igranog filma režirao i segmente omnibus-ostvarenja Izgubljeno-nađeno (2005) i Do not Forget me, Istanbul (2010).

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.