Najavljena premijera filma SREĆAN KAO LAZARO i predstavljen program RETROSPEKTIVA - ŽAK RIVET
Sa konferencije za medije, Foto: Promo

FESTIVAL AUTORSKOG FILMA

Najavljena premijera filma SREĆAN KAO LAZARO i predstavljen program RETROSPEKTIVA - ŽAK RIVET

Na konferenciji za medije u okviru Festivala autorskog filma, u prostorijama Kombank dvorane, održanoj u utorak 27. novembra

Objavljeno:

Gosti su bili Veronik Rivet, supruga Žaka Riveta, Luka Čikovani jedan od tumača glavne muške uloge u filmu „Srećan kao Lazaro“ i reditelj filma „Doma za Božić“, Tomislav Đurinec u okviru programa "Hrabri Balkan". Današnju konferenciju otvorila je Veronik Rivet povodom programa „Retrospektiva“ i priređenih tekstova razgovora u Rivetovu čast. Ideja o stvaranju tekstova razgovora potekla je od Vladimira Perišića, selektora programa „Bande a part“, ispred Fakulteta za medije i komunikacije. Potrebu za ovakvim poduhvatom, kako kaže Perišić, osetio je prvenstveno iz ličnih razloga. ,,Kako nije bilo knjige, hteo sam da je priredim jer je meni bilo značajno da znam šta je Rivet sve pisao jer je odredio naše shvatanje filmske moderne.’’ Veronik je iskoristila priliku da predstavi svoje najnovije poduhvate vezane za Rivetov rad kao što je digitalizacija njegovih ostvarenja od 1983. do 2001. i otkrivanje prvih kratkih filmova koji su kasnije prikazani na raznim mestima. Neposredno pre srpskog izdanja knjige razgovora, izašlo je prvo integralno izdanje Rivetovih tekstova o filmu. Ipak, Perišić ističe da se domaće izdanje razlikuje time što je u svoj opus uključilo i razgovore sa Rivetom. Veronik je najavila veliku retrospektivu koja je trenutno u pripremi i koja obuhvata dvadeset i dva Rivetova filma koje ona namerava da podeli u pet sezona, pri čemu će svaka predstaviti osvrt na deceniju u kojoj je snimana.

,,Rivetov največi doprinos ogleda se u činjenici da je on reditelja smatrao jedinim pravim tvorcem filma pri čemu su likovi u filmu reditelji svog života. Ipak, Rivet ostavlja jednu vrstu slobode gledaocu da dovrši film po sopstvenom nahođenju.’’ Nakon Veronik Rivet, priliku da govori imao je i Luka Čikovani. Čikovani je govorio o svom ličnom iskustvu u filmu „Srećan kao Lazaro“ i ujedno svojoj prvoj ulozi. Istakao je sjajnu atmosferu u kojoj je ovaj film snimljen a ujedno i slobodu da se samostalno grade likovi koju su on i kolege imali u toku snimanja. Premijera filma je večeras u 20 časova u Kombank dvorani.

Na kraju, publici se obratio i mladi reditelj Tomislav Đurinec, autor filma „Doma za Božić“ u okviru programa „Hrabri Balkan“. Govorio je o samom stvaranju filma koje je, kako on kaže, teklo gotovo u potpunosti spontano. Krucijalna ideja bila je snimiti srednjemetražni, dokumentarni film koji je rezultat čiste opservacije. Đurinec ističe da je film upravo takav kakav jeste jer je nastao u tako neobičnim uslovima. Na sutrašnjoj novinarskoj projekciji biće prikazan film „Suton“ Lasla Nemeša. Gosti na konferenciji za medije biće: An-Loren Viguru, ataše za kulturu Francuskog instituta; Fabijen Hanklo, Klement Šnajder, An Aliks, Loren Beku Renar ispred programa ACID POP; žiri programa „Hrabri Balkan“: Tamara Drakulić, Ivan Velisavljević i Nikola Ljuca i Luka Papić, reditelj filma „Čovek od dima“ u okviru istog programa.

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.