Srpske filmadžije u programu IDFA Academy festivala u Amsterdamu
Danilo Ceković, Foto: FCS promo

DNEVNIK OZBILJNOG PRESTUPNIKA

Srpske filmadžije u programu IDFA Academy festivala u Amsterdamu

Naprestižniji festival usredsređen na dokumentarna ostvarenja na tlu Evrope

Objavljeno:

Srbija ima učesnike i u programu IDFAcademy aktuelnog izdanja najprestižnijeg i najrefrentnijeg festivala usredsređenog na dokumentarna ostvarenja na tlu Evrope – festivala IDFA u Amsterdamu.

Mladi talenti, reditelj Danilo Ceković i montažerka Ana Ristović prisustvuju IDFAcademy programu, i to nakon što je IDFA proglasila njihov projekat Dnevnik ozbiljnog prestupnika najboljim projektom Rough Cut Boutique programa na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu.

Film Dnevnik ozbiljnog prestupnika govori o prestupniku Danilu, koji nakon naizgled bezazlene tuče čitavo leto provodi služeći kaznu društveno korisnog rada. On, čisteći bazen sportskog centra „Vračar“, sa svojom devojkom Mirom mobilnim telefonom snima video dnevnik o njihovoj ljubavi tokom ovog procesa sazrevanja. Kroz emotivne uspone i padove, komični prestupnik beleži ličnu borbu odrastanja.

Reditelj ovog ostvarenja je Danilo Ceković, koji je i koproducent ispred kuće Osmica. Producent je Milan Milosavljević ispred Akademskog filmskog centra, uz podršku Filmskog centra Srbije. Izvršna producentkinja je Ivana Čavlina. Snimatelji su bili Danilo Ceković i Mira Janjetović. Montažerka je Ana Ristović. Za dizajn zvuka zadužen je Jakov Munižaba, a za kolor-korekciju Filip Orlandić.

U istom IDFA programu ove godine učestvuje je i reditelj-producent Miloš Ljubomirović, autor projekta Nemoj da se vraćaš koji o učešću u programu kaže:

„Ja sam prijavio projekat Nemoj da se vraćaš o našim kamiondžijama u Americi i nastojim da pomognem projektu, da ga dodatno razvijem i povežem se sa ljudima koji mogu pomoći da projekat dosegne svoj puni potencijal. Prisustvo ovako velikom festivalu kao što je IDFA može biti zastrašujuće iskustvo za mladog čoveka bez značajnih kontakata u industriji, i ovaj program je zamišljen da se to prebrodi, da se steknu neophodna iskustva za lakšu realizaciju prvih filmova, ali i lakši život u ovom našem svetu“.

IDFAcademy filmskim stvaraocima pruža priliku da se upoznaju i susretnu sa uvaženim profesionalcima među dokumentaristima širokog dijapazona, uz to, voljnih da podele svoja znanja i svoje veštine sa nadolazećim snagama u toj grani filmske industrije. Tokom obuke učesnici dobijaju najsavremenija saznanja o tržištu za ovu vrstu filmova, upoznajući iz prve ruke i nove trendove u dokumentarnom stvaralaštvu. Program se sastoji od masterklasova poznatih reditelja i manjih sesija na teme kao što su pristup tržištu i distribucija. Polaznici učestvuju u okruglim stolovima i razgovorima i konsultacijama tipa jedan-na-jedan tako da dobijaju i mogućnost da osnaže svoju mrežu kontakata.

Svi pomenuti filmovi i projekti podržani su na konkursima Filmskog centra Srbije. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu ove godine odvija seu periodu između 14. i 25. novembra.

BONUS VIDEO: MAJKL DAGLAS O KARLU MALDENU: Obraćanje gostima Kinoteke putem video linka

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.