Otkrivena statua KARLA MALDENA ispred Kinoteke, prisutnima se iz Amerike obratio i MAJKL DAGLAS (VIDEO)
Spomenik Karlu Maldenu, Foto: Espreso.co.rs

bili smo u kinoteci

Otkrivena statua KARLA MALDENA ispred Kinoteke, prisutnima se iz Amerike obratio i MAJKL DAGLAS (VIDEO)

Američkom glumcu srpskog porekla, oskarovcu i bivšem predsedniku Američke filmske akademije Karlu Maldenu danas je ispred Jugoslovenske kinoteke u Beogradu otkriven spomenik

Objavljeno: 16:12h

Malo je događaja iz sveta kulture na kojima imamo prilike da vidimo skoro čitav državni i gradski vrh, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić i Ministrom kulture i informisanja Vladanom Vukosavljevićem. Pritom se nije radilo ni o kakvoj aferi ili kriznom PR-u, već o otkrivanju spomenika jednom glumcu, poreklom iz Srbije.

Karl Malden je rođen u SAD kao Mladen Sekulović 1912. godine, u državi u koju je njegov otac došao iz sela Podosoje kod Bileće. Ostvario je "američki san" o kome sanjaju mnogi glumci sa ovih prostora. Uspeo je ne samo da se probije u Holivudu, već i da dobije Oskara za sporednu ulogu u filmu "Tramvaj zvani želja" 1951. godine. Ređao je mnogobrojne uspešne uloge, a u kasnijim etapama svoje karijere ostaće upamćen i kao svojevrsni mentor holivudskom superstaru Majklu Daglasu, s kojim je sedamdesetih glumio u seriji "Ulice San Franciska".

Premda je tokom prethodnih meseci bilo najava da bi Majkl Daglas mogao da dođe u Srbiju ovim povodom, prisutnima se obratio putem video linka.

"Jako mi je žao što ne mogu da budem u Srbiji danas, da odam počast svom dragom srpsko-američkom prijatelju, mom mentoru, Mladenu Sekuloviću. Veoma sam ponosan što će dobiti predivnu statuu u svojoj zemlji. Imao sam privilegiju da radim četiri godine sa Karlom. Šest dana u nedelji, po osam i po meseci u nizu. Karl i ja smo odradili 104 sati zajedničkog TV programa i on je bio moj istinski mentor. Sve sam naučio od njega.

Karl je imao dve ćerke, a ja sam bio njegov usvojeni sin. Nikada neću moći dovoljno da mu se zahvalim što me je naučio umetnosti slušanja ljudi. Njegova radna etika je bila besprekorna i bio je divan čovek. Moje misli su uz njegovu divnu ženu Monu, i sve divne srpske prijatelje koji su puni podrške. Hvala vam puno na ovoj časti. U slavu Karla Maldena, velikog, velikog čoveka", rekao je Daglas.

Američki ambasador Kajl Skot istakvaši koliko je Malden bio ponosan na svoje poreklo i na svoje ime koje je dobio po rodenju podsetio da je u nekoliko scena u filmovima Mladen iskoristio priliku da spomene svoje pravo prezime.

Skot je podsetio da je Malden u filmu "Paton" gde je igrao generala Omara Bredlija, ; jednom vojniku rekao - dodaj mi taj šlem Sekulovću, dok je u filmu "Birdman of Alcatraz" čitajući listu zatvorenika medju njima naveo i jednog sa prezimenom Sekulović. U filmu "Suton" Gorana Paskaljevića, jedinom koji je Malden snimio na ovdašnjim prostorima, nosio je ime Mladen Sekulović.

Inicijativu za podizanje spomenika pokrenuo je njegov prijatelj i ugostitelj iz Amerike srpskog porekla Dobrivoje Tanasijević poznatiji kao Dan Tana, koji je posle otkrivanja spomenika rekao da je Malden odnosno, Mladen Sekulović bio divan čovek koji je uvek isticao svoje poreklo.

"On kada bi birao gde da ima svoju statuu, garantujem vam da bi izabrao baš Beograd", rekao je Dan Tana zahvaljući kome od juna 2016. godine Jugoslovenska kinoteka poseduje legat Karla Maldena.

BONUS VIDEO: ESPRESO INTERVJU: Grupa Triko (Boris Milanović i Milan Bukejlović)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.