CIRCLE: Održan trening program za autorke dokumentarnih filmova na festivalu u Lajpcigu
Partnerstvo sa festivalom DOK Lajpcig, Foto: FCS promo

srpski film

CIRCLE: Održan trening program za autorke dokumentarnih filmova na festivalu u Lajpcigu

Trening je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Filmskog centra Srbije

Objavljeno: 15:12h

U Lajpcigu je održan treći, završni modul ovogodišnjeg izdanja programa CIRCLE. Trening program CIRCLE (CIRCLE Women Doc Accelerator) je nova inicijativa koju su pokrenuli srpska produkcijska kompanija Wake Up Films i crnogorski Underhill festival, i prvi je te vrste u regionu. Reč je o treningu za autorke dokumentarnih filmova iz regiona Jugoistočne Evrope koji su podržali Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Partnerstvo sa Festivalom DOK Lajpcig omogućilo je uspostavljanje kontakata na DOK Co-Pro marketu koji je deo najstarijeg festivala dokumentarnog filma na svetu. Završni modul trening programa CIRCLE za ovu godinu održan je upravo u Lajpcigu, od 29. to 31. oktobra 2018. godine.

Učesnice CIRCLE programa, talentovane producentkinje i rediteljke, imale su priliku da na trećem modulu, na organizovanim sastancima, kroz pičinge predstave svoje projekte potencijalnim koproducentima, distributerima, televizijskim urednicima iz cele Evrope. U tome im je pomoglo znanje stečeno na prethodna dva modula održana u Podgorici (u okviru festivala Underhill, od 5. do 9.juna) i u Novom Sadu (od 25. do 28.septembra).

Među mentorkama koje su tokom 2018. godine vodile sesije bile su Paula Vakaro (producentkinja koja je radila sa Džimom Džarmušom i Emirom Kusturicom), Bernadet Tuza-Riter (rediteljka i producentkinja nagrađivanog dokumentraca „A Woman Captured“) i Hana Polak, priznata poljska rediteljka. Među mentorkama našle su se i filmske profesionalke iz Srbije: producentkinja Dragana Jovović i montažerka/rediteljka Jelena Maksimović. U ovogodišnjem izdanju učestvovalo je osam rediteljki/producentkinja iz Mađarske, Grčke, Hrvatske, Rumunije, Norveške, Crne Gore... Boje Srbije je predstavljala Andrijana Stojković, i to sa projektom „Još jedan put“.

Treba istaći da CIRCLE ima partnerski odnos sa dve značajne dokumentarističke mreže (EWA - European Women's Audiovisual Network i EDN - European Documentary Network), što učesnicama omogućava dodatnu vidljivost i povećava im šanse za uspešnu karijeru na evropskoj filmskoj sceni.

Platformu CIRCLE podržali su Filmski centar Crne Gore i Filmski centar Srbije, kao i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

BONUS VIDEO: ESPRESO INTERVJU: Grupa Triko (Boris Milanović i Milan Bukejlović)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.