THE UNFORESEEN: Treći međunarodni festival eksperimentalnog filma u CZKD-u
Četiri sata novih eksperimentalnih filmova, Foto: Promo

najava

THE UNFORESEEN: Treći međunarodni festival eksperimentalnog filma u CZKD-u

U petak i subotu, 16. i 17. novembra 2018. godine u Centru za kulturnu dekontaminaciju održaće se treće izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma The Unforeseen

Objavljeno: 14.11.2018. 14:33h
 • 3

Tokom dva dana, u okviru selekcije “Kinoskop” prikazaće se četiri sata novih kratkih eksperimentalnih filmova iz celog sveta koji propituju mogućnosti i granice filmskog jezika na imaginativan i svež način.

Pored eksperimenata na filmskoj traci, ove godine vas očekuje i par digitalnih iznenađenja, kao i selekcija savremene eksperimentalne animacije. Dragan Dimčić, profesor filmske montaže na Fakultetu dramskih umetnosti, Ivan Velisavljević, filmski kritičar i koautor knjige „Kritički vodič kroz srpski film“ i Nikola Gocić, filmski kritičar i pokretač bloga o arthouse i eksperimentalnom filmu NGBOOArt u sastavu su žirija koji će doneti odluku o jednom ili više najboljih filmova iz selekcije (Glavna nagrada i Posebno priznanje). Ove godine uvodi se i nagrada publike koja će izglasati najbolji film.

Pored takmičarske selekcije, predviđene su i posebne projekcije. Filmski centar Srbije će predstaviti izbor domaćih eksperimentalnih filmova iz svoje produkcije, nakon koje sledi projekcija filma bosanske rediteljke Amire Avdić „Misao umetnika“. Posebni program je i predstavljanje knjige „Između svetova“ Dragana Dimčića, profesora na katedri za montažu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Audiovizuelni program će se odvijati u okviru proslave četvorogodišnjice postojanja događaja Live Soundtrack koji je obeležio program CZKD Bioskopa u prethodnim sezonama. Ova inicijativa za filmsku muziku, koja okuplja domaću elektronsku i elektroakustičnu scenu u cilju pravljenja muzike za eksperimentane filmove i animacije uživo, za ovu priliku, okupila je bogat lajnap okupljen oko ideje psihodeličnih eksperimenata u muzici, podjednako i u elektronskoj i u gitarskoj sferi. Svoju muziku za filmove predstaviće bendovi Dogs in Kavala i Triko, saradnja Lenhart Tapes i Zoje Borovčanin kao i ansambl za filmsku muziku Old Soviet Dogs.

 

 

Petak, 16.11.

 • 18:00 Svečano otvaranje festivala
 • 18:15 Specijalni program. Izbor eksperimentalnih filmova iz produkcije Filmskog centra Srbije. Projekcija filma “Umetnikova misao” Amire Avdić
 • 19:30 Takmičarska selekcija Kinoskop I: Arhive delirijuma
 • /Šta “found footage” eksperimenti predstavljaju danas? Jedno od najčvršćih uporišta vizuelnog i kontekstualnog eksperimenta na filmu u selekciji najboljih radova iz prethodne dve godine/
 • 20:30 Takmičarska selekcija Kinoskop II: Sirova animacija
 • /Psihodelična, underground i arthouse animacija sa one strane razuma. Metafore, hladni rat i kognitivni eksperimenti/
 • 21:30 Takmičarska selekcija Kinoskop III: 50 nijansi eksperimentalnog filma
 • /Vitalno eksperimentisanje uvijeno u filmsku enigmu. Najsvežije od svežeg./

 

Subota, 17.11.

 • 18:00 Predstavljanje knjige „Između svetova“ Dragana Dimčića, profesora na katedri za montažu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Pet reditelja (Nikolas Roug, Dejvid Kronenberg, Terens Malik, Dejvid Linč i Alehandro Hodorovski) čiji opus obuhvata ova koncizna studija, svaki na svoj način dotiču polje eksperimentalnog u svojim filmskim praksama.
 • 19:00 Takmičarska selekcija Kinoskop IV : Sinestezija
 • /Sinestetski eksperimenti na filmu, ronjenje u carstvo čula, treperenja i senzornih audiovizuelnih doživljaja/
 • 20:00 Proglašenje nagrada i prikazivanje nagrađenih filmova
 • 20:30 Muzički program: 4 Godine Live Soundtracka – Psihodelični kontinuum: Dogs in Kavala, Triko, Lenhart Tapes i Zoja Borovčanin, Old Soviet Dogs.

 

 

Ulaz na sve programe je besplatan.

Festival je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

 

BONUS VIDEO: HATE POETRY: Brankica Stanković i Idro Seferi

 

(Espreso.rs)
 

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media